Новини
План дій для посилення санкцій проти РФ

план дій нгу

Європа вже ввела 5 пакетів санкцій. Обмеження і заборони в різних галузях застосовували США та інші країни, але їх виявилося замало. Росія продовжує щоденно заробляти до 1 мільярда євро тільки від продажу енергоресурсів.

Яких ще заходів може вжити світова політична і бізнес спільнота, щоб тиск на Путіна і росію дав результати, змусив їх відступити з України?

Міжнародна група провідних міжнародних експертів працювала над цим за зверненням Президента України. З української сторони Голові НАК "Нафтогаз України" Юрію Вітренку було доручено вести напрям енергетичних санкцій.

Якщо світ (а особливо США та ЄС) дослухається і почне виконувати навіть цей запропонований план дій якомога швидше, це реально змінить ситуацію, Путін відчутно втрачатиме ресурс для фінансування війни в Україні і забезпечення підтримки свого режиму всередині росії.

Отже, про які енергетичні санкції йдеться у плані дій:

Повна заборона/ембарго на російську нафту, нафтопродукти, природний газ, вугілля. Має бути заборонено як імпорт, так і експорт до країн демократичного світу та з них. Можливість обійти це ембарго потрібно мінімізувати через вторинні санкції. Про таку загрозу ЄС, США та країни-партнери мають попередити усіх, хто купує російську сиру нафту і нафтопродукти, у тому числі і тих, хто не входить до так званої санкційної коаліції, судноплавні компанії, нафтопереробні заводи і т.д. Таким чином це скоротить ризики того, що інші країни компенсують росії відмову від її енергоносіїв Європою. Заборона має стосуватися і всіх сумішей, що містять нафту, нафтопродукти, газ російського походження. Адже це також може бути використано росією, щоб обійти ембарго.

До введення повного ембарго усі платежі за російські енергоносії мають бути направлені на спеціальні депозитні рахунки (escrow accounts), доступу до яких росія не матиме допоки не закінчить війну в Україні. Закумульовані на escrow-рахунках фінанси можуть частково піти на гуманітарну допомогу чи відбудову інфраструктури України. При цьому для фінансових інституцій має бути передбачена серйозна відповідальність (аж до повного блокування їх діяльності) за порушення умов зберігання коштів на escrow рахунках. Таким чином має бути гарантія, що на ці рахунки йдуть гроші усіх покупців російських енергоносіїв, а не тільки тих, хто входить до так званої санкційної коаліції.

Окрім того необхідно встановити спеціальне значне мито/тариф або податок на імпорт російської сирої нафти та конденсату. Це змусило б рф знизити ціну (а відтак і втратити частину доходу), щоб залишатися конкурентоспроможною. Гроші, отримані від додаткових податків та тарифів, можуть бути спрямовані на гуманітарну допомогу та в фонд відбудови України.

AAAD

Водночас потрібно заохочувати інших виробників нафти й газу (за межами Росії) збільшувати виробництво енергоносіїв. Уряди і приватний бізнес мають скоординувати зусилля, щоб забезпечити альтернативні поставки газу та нафти. При цьому ціна санкцій має бути покладена головним чином на Росію, а наслідки для глобальних споживачів нафти й газу мають бути пом’якшені. Одночасно з посиленням санкцій залежність від російських енергоносіїв може бути послаблена ще й за рахунок негайних кроків з підвищення енергоефективності та прискорення енергетичного переходу. Також має розширюватися мережа LNG-терміналів та інтерконекторів для транспортування газу. Компенсувати перебої в поставках російських енергоносіїв можна ще й за рахунок тимчасового продовження використання атомних та вуглегенеруючих потужностей, а також газових родовищ до кінця їх терміну експлуатації.

Цей список обмежень не є вичерпним. Наша міжнародна робоча група продовжить свою роботу. Санкції можуть зупинити путіна, але наші міжнародні партнери мають усвідомити – ціна, яку платять українці, відстоюючи цінності західного світу, значно вища, ніж короткострокове зростання тарифів на газ у ЄС чи прибутків партнерів росії серед міжнародного бізнесу. Росія воює не тільки проти України, а проти усього цивілізованого світу. І він не може стояти в цей момент осторонь, а має допомогти введенням санкцій, військовою та гуманітарною допомогою.

https://www.facebook.com/YVitrenko/

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com