Новини
Поетапна відмова від використання вугілля в Німеччині - перемога норвезьких газовиків

original (1)

Офшорні інвестори Норвегії виграють від планів Німеччини щодо поетапної відмови від виробництва електроенергії на вугіллі у відповідь на прогнозоване зростання попиту на експорт норвезького газу.

Після ретельного аналізу ситуації, яка склалася в вугільному секторі Німеччини, 26 січня призначена урядом спеціальна комісія оголосила своє рішення, згідно з яким Німеччина повинна поступово закрити всі свої 84 вугільні електростанції до 2038 року.

Ця пропозиція посилає «дуже сильний сигнал про те, що попит на газ в Німеччині буде рости, і це означає, що посилиться попит на норвезький газ», - сказав 28 січня голова Норвезької нафтогазової асоціації Карл Ейрік Сьоетт-Педерсен. «Це сигнал для компаній інвестувати більше коштів у видобуток газу».

Його коментарі пролунали через кілька днів після того, як високопоставлений чиновник з компанії Equinor - смакуючи пропозицію Німеччини щодо поетапної відмови від вугілля - заявив, що газ є єдиною життєздатною альтернативою вугілля, і тому попит Німеччини на паливо повинен зрости.

З огляду на, що Німеччина до того ж має намір закрити весь свій парк атомної енергії до 2022 року, вакуум, створюваний поетапною відмовою від вугілля, буде занадто великий для швидкого освоєння поновлюваних джерел енергії, а це означає, що країна буде ставати все більш залежною від газу, сказала Ірен Руммельхофф, виконавчий віце-президент Equinor. Вона також зазначила, що опалення житлових будинків і експлуатація громадського транспорту в Німеччині буде потребувати більше газу.

«Чим швидше припинити використання [вугілля], тим вище буде попит на газ, як мені здається, тому що інший життєздатної альтернативи немає», - сказала Руммельхофф.

У минулому році частка газу в загальній кількості згенерованої електроенергії в Німеччині склала 12,8% в порівнянні з більш ніж 33% вугілля. На газ також доводиться майже чверть споживання первинної енергії в Німеччині, в основному для систем опалення та охолодження в домашніх господарствах і громадських установах, а також для виготовлення технологічного тепла в промисловості.

Однак темпи поетапної відмови від вугілля в Німеччині залишаються невизначеними. «Вугільна» комісія країни пропонує переглядати графік і плани кожні три роки і, по можливості, перенести остаточний перехід на 2035 рік. Це дійсно збільшить попит на газ в Німеччині та може підняти регіональні ціни на паливо.

Міністр економіки і енергетики Німеччини Пітер Альтмайер заявив раніше, що поетапна відмова від ядерної енергії в країні може потребувати, щоб принаймні половина її вугільних електростанцій працювала до 2030 року. І навіть якщо попит на газ в Німеччині зросте, Норвегія зіткнеться з сильною конкуренцією з боку Росії, особливо якщо проект трубопроводу Nord Stream 2, підтримуваний Кремлем, стане реальністю.

https://newsbase.com

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com