Новини
Природний газ: перший квартал 2020 року порівняно з першим кварталом 2019 року

gas-stats-review.jpg.img_.3840.medium

Споживання природного газу падало протягом перших місяців 2020 року на основних ринках ще до пандемії Covid 19, головним чином через історично м'які температури в північній півкулі. Згідно з даними, опублікованими операторами газотранспортних систем, в Європі м'яка погода призвела до зниження попиту на природний газ приблизно на 2,6% протягом І кварталу 2020 року порівняно з І кварталом 2019 року. Споживання (переважно житловим та комерційним сектором) впало на 3%, тоді як виробництво електроенергії за рахунок спалювання газу скоротилося більш ніж на 5% в результаті поєднання високої вітрогенерації та зниження споживання електроенергії, що йде на опалення.

Подібним чином, попит на природний газ у США зменшився приблизно на 4,5% у І кварталі 2020 року порівняно з І кварталом 2019 року (зниження споживання житловим та комерційним сектором склало 18%). Розвинені азіатські ринки також відчули скорочення споживання природного газу. Імпорт СПГ в Японії в І кварталі 2020 року скоротився на 3% порівняно з І кварталом 2019 року, тоді як у Кореї внутрішні продажі за січень та лютий скоротились на 2,5%. Попит на природний газ у Китаї залишався стабільним, тоді як в Індії виріс майже на 8% у січні та лютому порівняно з попереднім роком.

Дані, що охоплюють половину світового попиту, свідчать про те, що споживання газу впало більш ніж на 3% у першому кварталі 2020 року. Цей висновок базується на вибірці ключових ринків Азії, Північної Америки та Європи. Перспективи в інших регіонах неоднозначні. Попит у Російській Федерації (далі - "Росія") та інших євразійських ринках, як вважають, був низький через помірні температури; споживання електроенергії в Росії, що є основною складовою попиту на газ, у І кварталі 2020 року скоротилося на 1,9%. Але інші регіони, такі як Південно-Східна Азія та Близький Схід, майже не потребують обігріву приміщень, і тому характеризуються більш типовою динамікою споживання.

Постачання природного газу не було врегульоване стосовно падіння споживання, що призвело до значного накопичення газу в сховищах. Виробництво сухого газу в США зросло на 7% у І кварталі 2020 року порівняно з І кварталом 2019 року, тоді як обсяг глобальної торгівлі СПГ зріс на 13%. За цей період на Європу припадало близько 60% приросту імпорту СПГ. На тлі падіння імпорту газу трубопроводами, запаси газу в підземних сховищах значно зросли. У США вони зросли на 77% порівняно з 2019 роком, що на 17% вище середнього п'ятирічного показника станом на кінець березня. У Європі вони зросли на 40% і досягли 80% вище середнього п'ятирічного показника. Це підвищення мало місце на фоні винятково низьких спотових цін, причому ціна на американському газорозподільчому центрі Henry Hub була найнижчою в середньому за перший квартал з 1999 року, а ціна на європейському хабі TTF - найнижчою за перший квартал з моменту його створення в 2003 році.

Обмежувальні заходи в Китаї та інших країнах спричинили додатковий тиск на попит на природний газ. У Китаї, де спалах Covid 19 досяг свого піку в лютому, зростання споживання газу було близьким до нуля: за даними Національної комісії з розвитку і реформ, очевидне споживання газу зросло на 1% у січні та лютому роком раніше. В Європі впровадження загальнодержавних обмежень у ряді країн із середини березня різко зменшило споживання природного газу в промисловості та енергетиці. Споживання житловим сектором було стабільним у зв’язку з обмежувальними заходами та зниженням температури в кінці березня. Попит на природний газ впав менше в європейських країнах, які ввели обмеження без застосування жорсткої ізоляції: з середини березня до середини квітня попит знизився на 3% у Німеччині та 7% у Нідерландах порівняно з 2019 роком.

Прогнози на 2020 рік

Споживання природного газу у Сполучених Штатах стабілізувалося з моменту введення загальнодержавних обмежень. Попит з боку промислового сектору впав на 6% у період із середини березня до середини квітня порівняно з 2019 роком, але виробництво електроенергії за рахунок спалювання газу зросло на 8%. У середині квітня оператор інфраструктури Індії GAIL повідомив про падіння продажів приблизно на 30% з моменту введення загальнодержавних обмежень, проте очікувалось швидке відновлення попиту по мірі відновлення споживання у галузі виробництва добрив - найбільшого споживача природного газу - під час підготовки до посівного сезону.

Світовий попит на природний газ може зменшитися на 5% у 2020 році. Такий показник менше очікуваного падіння попиту на нафту, що відображає той факт, що природний газ менш схильний до колапсу попиту на транспортне паливо. Але, тим не менше, це є величезним шоком для газової галузі, яка звикла до значного зростання споживання. Це падіння може бути першим у річному споживанні з 2009 року, коли споживання впало на 2%, і найбільшим зафіксованим річним падінням споживання з тих пір, як попит на природний газ зростав протягом другої половини 20 століття. Під час Великої депресії на початку 1930-х років попит на газ у США впав на 13% у 1931 році та на 7% у 1932 році. У той час, однак, Сполучені Штати були єдиним великим виробником і споживачем природного газу у світі; зараз газ є світовим товаром, на який припадає близько 20% світового первинного попиту. Очікується, що споживання природного газу впаде у кожному секторі та регіоні в 2020 році порівняно з 2019 роком, проте основна частина падіння припадає на виробництво електроенергії.

• Споживання газу при виробництві електроенергії впаде приблизно на 7%, що становить майже 60% від зменшення світового попиту. Падіння буде особливо помітним у Європі, де домінуюча роль природного газу в тепловій енергетиці буде усунена завдяки зменшенню споживання електроенергії промисловим та комерційним секторами, тоді як виробництво невикопного палива залишиться більш стійким. Дуже низькі ціни на природний газ означають, що видобуток газу, як очікується, впаде у Північній Америці. Тривалі обмеження в таких регіонах, як Близький Схід або Північна Африка, де природний газ є основним джерелом виробництва електроенергії, ще більше вплинуть на світовий видобуток газу.

• На промисловий сектор припаде близько 25% глобального скорочення (- приблизно 5%). Окрім прямого впливу зниження активності під час обмежувальних заходів, попит на природний газ з боку промисловості ще більше пригнічується зниженням споживчих витрат на вироблені товари, що впливає на використання газу в економіках, орієнтованих на експорт, особливо в Азії.

• На енергетичний сектор припадатиме приблизно 10% зниження світового попиту на газ (- 4%). Це відображає загальне падіння світових поставок в результаті зменшення потреб в газі для операцій з видобутку, а також для переробки та транспортування (компресія трубопроводного газу) енергії.

• Динаміка попиту на газ у житловому та комерційному секторах, як очікується, характеризуватиметься вже відміченим падінням у І кварталі 2020 року, спричиненим помірними температурами - з деякими додатковими втратами в комерційному секторі в періоди дії обмежувальних заходів.

Прискорене післякарантинне відновлення в Європі та Північній Америці та більш короткострокові обмеження в інших регіонах зменшили б негативний вплив на азіатські виробничі економіки та регіони, які експортують газ, що призвело б до зменшення споживання природного газу приблизно на 2,7% замість 5%.

https://www.iea.org/reports/global-energy-review-2020/natural-gas#abstract

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com