Новини
Підписання закону №3176 і його роль в розвитку газового ринку України

 

21 січня 2021 року Президент України підписав законопроєкт № 3176 «Про внесення змін до Закону України« Про державні закупівлі »щодо закупівлі природного газу». Профільні асоціації оцінили цей документ як важливий крок до створення ліквідного газового ринку в Україні відповідно до стандартів ЄС. Інна Щербина, заступник Глави Біржового комітету Української енергетичної біржі, прокоментувала для "Нафтогазового бюлетеня" значення прийнятого закону для газового ринку України.

 

Прийняття Закону знімає остаточні перепони для можливості повної імплементації Регламенту ЄС № 312 яким запроваджується мережевий кодекс балансування газу в ГТС та виконання вимог Закону «Про ринок природного газу». Це означає, що відтепер ми отримали можливість створити в Україні власний ринок газу - газовий хаб з ціновими бенчмарками, що стануть ще одним орієнтиром на газ в Європі. Всі потужні газові ринки починалися з виконання Регламенту №312 - з обов’язку учасників збалансовувати свої портфоліо, а оператора ГТС – збалансовувати систему шляхом купівлі та продажу короткострокових стандартизованих продуктів на біржовому короткостроковому ринку. Режим добового балансування зобов'язаний сприяти розвитку короткострокового біржового ринку, якого він сам потребує на перших етапах, щоб потім трансформуватися в добре функціонуючий ліквідний та потужний оптовий ринок.

 

ACER наголошує на тому, що відсутність розвитку короткострокових оптових ринків порушує повну та ефективну роздрібну конкуренцію, а не повна (вибіркова) імплементація Регламенту № 312 затримує розвиток ринку природного газу та не дозволяє отримати значні переваги, передбачені повним виконанням Регламенту. Оператори ГТС мають здійснювати торгівлю природним газом з метою остаточного балансування на тих же біржових торгових платформах, що і замовники послуг транспортування, використовуючи короткострокові стандартизовані продукти з метою підвищення конкуренції та ліквідності короткострокового оптового ринку газу.

 

Ухвалений Закон надасть можливість вирішити проблеми ринку, що пов’язані з платою за добовий небаланс. Ціни ліквідної біржі, на якій оператор ГТС також бере участь з метою торгівлі короткостроковими стандартизованими продуктами для балансування ГТС, повинні стати основою для розрахунку плати за небаланс (маржинальних цін). Важливо забезпечити наявність механізму формування маржинальних цін на основі реальних ринкових цін на короткострокові продукти, оскільки довгострокові контракти і закупівля послуг балансування не здатні це забезпечити.

 

Дія Закону розповсюджується виключно на закупівлі газу замовників послуг транспортування (тобто ліцензованих постачальників газу), оператора ГТС та операторів ГРМ (з метою компенсації технологічних втрат) виключно у вигляді короткострокових стандартизованих продуктів (приписка в Законі, що біржа має, зокрема, відповідати Кодексу ГТС), що підтверджено Секретаріатом Енергетичного Співтовариства. Ухваленим Законом не виводиться закупівля природного газу державними підприємствами з-під дії Закону України «Про публічні закупівлі», це можуть бути лише державні ліцензовані постачальники і виключно з метою балансування (закупівлі короткострокових стандартизованих продуктів) відповідно до вимог Кодексу ГТС та сертифікованих бірж з 1.07.20201. 

 

Оператор ГТС України докладає чимало зусиль, щоб забезпечити повну імплементацію європейських реформ і відтепер він має можливість забезпечити це повною мірою. Розвиток короткострокового ринку газу не тільки має полегшити транскордонну торгівлю, а й надавати ринкові ціни для вдосконалення конкурентного і ефективного газового ринку України.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com