Новини
РОМАН СТОРОЖЕВ: Тенденції цін на газ в світі. Попит та пропозиція Газовий ринок України. Споживання. Видобуток. Тренд ціни

111

Ключові тенденції

Глобальна криза, викликана COVID-19 - це не звичайний циклічний спад, це шок, який призведе до зміни організації світової економіки. Це найглибша рецесія з часів Великої депресії 1930-х рр.
Тепла зима в поєднанні з наслідками пандемії COVID-19 призвели до зниження попиту на газ в Європі - за перші п'ять місяців 2020 року він скоротився на 8% в річному вимірі. Падіння попиту призвело до різкого падіння цін на енергоресурси (Мал 1., дослідження оксфордського інституту, OIES );
Газова галузь постраждала від падіння попиту в меншій мірі, ніж нафтова. Попит на газ скорочується в основному в промисловості та в комерційному секторі. В енергетиці його динаміка залежить від особливостей національного регулювання і структури потужностей. (Дослідження Reuters Refinitiv);
З початку 2000-х США і Китай були основними драйверами зростання попиту на природний газ. Зростання газоспоживання в світі відбувалось за рахунок потреб у виробництві е/е. За прогнозами, світовий попит на газ почне зростати, в першу чергу, за рахунок промисловості в країнах, що розвиваються Азії та газохімії в США. (Дослідження KAPSARC);

 

Ціни на газ на міжнародних майданчиках 6 міс. 2020 ($/млн БТЕ)

Ключові тенденції

• На фоні низьких цін на газ в США знижується кількість бурових станків. Однак видобуток в січні ріс рекордними темпами. Так., станом на січень в США кількість бурових станків становила 115 од., що на 82 од. менше, ніж мин. року. Видобуток газу був на 8% вище, ніж в січні 2019 р. В червні кількість бурових станків зменшилась до 75 од. (За даними Baker Hughes)
• Низькі ціни на газ стимулюють зростання споживання енергетичним сектором. За даними Міненерго США, в червні цього року обсяги споживання газу електростанціями зросли на 6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
• На рівень цін впливають заповнюваність ПСГ. Станом на 25 червня, ПСГ Європи були заповнені на 78%, що дорівнює - 85 млрд куб. м газу. Це рекордний рівень з 2011 р. Запаси газу в ПСГ США в червні склали 85 млрд куб. м, що на 21 млрд куб. м вище, ніж на аналогічний період минулого року.
• Станом на 17 червня запаси газу в українських ПСГ становили - 19,015 млрд куб м. Українські ПСГ заповнені на 61,4%

 

Тенденції видобутку, споживання та імпорту природного газу в 2014-2019 та 5 міс 2020 року в Україні (млн. куб. м.)

Ключові тенденції

• Україна за перші 5 місяців 2020р у порівнянні з минулим роком скоротила видобуток природного газу на 3% - до 8,52 млрд куб. У травні видобуток зріс на 3% і склав - 1,724 млрд куб м;
• Імпорт газу з ЄС в Україну за 5 місяців 2020р зріс на 32% - до 5,25 млрд куб м. Дається взнаки гостра конкуренція серед трейдерів і постачальників. В Україні імпортом газу займаються понад 60 компаній. Структура імпорту у травні: більша частина газу надійшла з Угорщини – 48% (близько 644 млн куб м), 33% (445 млн куб м) – зі Словаччини та 19% (247 млн куб м) з Польщі (прямого імпорту та віртуального реверсу).
• Щодо видобутку газу: безумовно, існує ризик зміни термінів реалізації поточних проектів через зрив графіків поставок обладнання та карантину робочої сили. Відбудеться коригування інвестпрограм, заморожування і повне скасування частини нових, особливо капіталомістких проектів.

 

Ціна на природній газ для промисловості в Україні (грн за тис.куб.м)

Ключові тенденції

• Для населення та ТКЕ в Україні ціни встановлюються в рамках ПСО. З січня 2020р оптова ціна на природний газ в рамках ПСО розраховується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 17 від 24 січня 2020р. Основним індикативом при цьому є фактичні результати біржових торгів, які відбувалися з 1 по 22 число розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі ТТF.
• Загалом, з початку року ціна ПСО знизилась на 54%, а в порівнянні з аналогічним періодом минулого року падіння вартості газу сягнуло 61%.
• Зниження цін відбулося завдяки тісній інтеграції газових ринків України та Європи, оскільки весь імпортний газ потрапляє в Україну із європейського напрямку. Ціни на внутрішньому ринку України формуються, виходячи з котирувань європейських бірж та з урахуванням вартості доставки газу в ГТС України, тобто за принципом «імпортний паритет плюс доставка».

 

 

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com