Новини
Реальні результати застосування технологій плунжерного ліфта та капілярних систем

Віталій Цибульський. Technical Sales Manager Weatherford

ц

«На операціях з продувок ми спалюємо величезну частину товарного газу. Іншими словами, ми спалюємо власні кошти. На превеликий жаль, цієї проблеми наразі уникнути неможливо, тому що більшість свердловин в Україні знаходяться на фінальній стадії експлуатації. Проблема обводнення колектора є досить актуальною, без продувок та технологічних операцій нам не обійтися.

Які це несе ризики, операційні та фінансові втрати? Перш за все, ми витрачаємо газ, що згорає на факельному амбарі. Натомість недоотримана продукція могла б продаватись кінцевому споживачу. Окрім цього, виробник несе значні операційні витрати. Режиму роботи 24/7 не дотримано, зупинки та технологічні операції значно зменшують продуктивний час роботи свердловини, до обслуговування залучено більше людських ресурсів. Таким чином кваліфікований персонал, що мав би займатися нарощуванням видобутку, розробкою операційних планів з інтенсифікації та оптимізації - займаються рутинними технологічними операціями.

Не менш вагомий негативний аспект продувок – це вплив на екологію. Компанія-оператор несе репутаційні ризики пов’язані з негативним впливом на екосистему регіону в якому проводяться роботи.

Одним з рішень, яке компанія Везерфорд пропонує і активно впроваджує на ринку України, є плунжерна система підйому рідини. По своїй суті це насос, який приводиться в дію силою газу. Енергія газу, що акумулюється на вибої, використовується для виштовхування плунжеру, який ви бачите на екрані. Плунжер виконує роль поршня, що виштовхує воду. Система контролюється автоматикою, що дозволяє вибрати оптимальний цикл роботи свердловини, тим самим оптимізувати режим роботи, а також скоротити операційні витрати. Для обслуговування системи задіяна мінімальна кількість персоналу, вона працює в напівавтоматичному режимі. Фактично весь газ, що видобувається, потрапляє в лінію транспортування на переробку і далі до кінцевого споживача у вигляді комерційного продукту.

В процесі впровадження технології плунжерного підйому рідини на родовищах України, ми виявили систематичну проблему якості насосно-компресорних труб. Різьбові з’єднання і загалом форма труб пошкоджені в процесі скручування, це створює проблеми для вільного руху плунжера в НКТ. Проблема якості труб НКТ дещо обмежує використання даної системи.

Існує альтернативне рішення. На ринку України пропонується і активно впроваджується система, яка не залежить від якості насосно-компресорних труб та ліфтової колони - це система капілярного нагнітання рідких реагентів. Вона складає собою, капілярну трубку в чверть дюйма, яка спускається на вибій разом з дозувальним клапаном, який подає в нашому випадку піноутворювач, піноутворювач реагує з рідиною на вибої і знову ж таки, під силою газу виштовхує її більш ефективно на поверхню. Система не потребує капітального ремонту, тобто верстат КРС залучати не треба. Роботи виконуються за допомогою юніта (монтажної станції), фотографія на слайді. Юніт активно працює на території України. На свердловині роботи виконуються без глушіння. Компоновка, що складається з дозуючого клапана та капілярної трубки спускається у заданий інтервал, утримується за допомогою підвіски, що також виконує герметизуючу функцію. В подальшому, трубка підключається до мобільної дозувальної системи, яка в автономному режимі працює за рахунок сонячної батареї, контролера та комплекту автоматизації. В заданій пропорції ПАР подається на вибій, таким чином спінюється рідина, створюючи оптимальні умови для виносу газу.

Більш комплексним рішенням, яке пропонується на ринку, є капілярна система в затрубний простір. В цьому випадку система встановлюється під час капітального ремонту або планового ремонту. Вона виконує фактично ті самі функції з однією відмінністю: ліфтова колона НКТ залишається повністю вільною, і ми можемо виконувати всі необхідні операції для підтримання життєдіяльності та дослідження свердловини.

Якщо коротко проаналізувати запропоновані три типи механізованого видобутку, то по цілям застосування їх можна визначити, як системи, що протидіють скупченню рідини на вибої. Системи можуть використовуватись для контролю корозії НКТ та підземного обладнання, контролю відкладення солей, парафінів, будь-яких інших твердих відкладів, а також контролю агресивності середовища.

Економічна вигода досить очевидна. Ми отримуємо додатковий видобуток за рахунок більш ефективного підйому рідини. Ми скорочуємо операційні витрати, продовжуємо строки експлуатації свердловини.

З точки зору операційного планування, якщо ми говоримо про плунжерний або капілярний ліфт, то систему можна впровадити за один день, у разі оперативного прийняття рішення і досвіду проведення робіт. Якщо ми говоримо про більш складні системи в затрубний простір, то строки планування співпадають з плануванням капітального ремонту або планово-технологічного обслуговування свердловини.

Також слід відзначити, що монтаж систем потребує внесення незначних зміни у конструкцію фонтанної арматури та ліфтової колони. І це залежить теж від типу видобутку, від типу системи, які ми будемо застосовувати. Окупність –– може складати від одного до шести місяців.

2cf7ef2c-8aea-4272-b6d4-2103d2c0a92b

Можемо поділитися деякими результатами спостереження на ринку України. Ми встановили більше 30 систем за період 2019-2020 років. Всі свердловини працюють в режимі мінімального технологічного обслуговування. Кількість продувок скоротилась до мінімуму. Приріст газу за рахунок більш ефективного підйому рідини збільшився в максимальному випадку до 57%. Позитивний результат залежить від виробничих показників свердловини. Економія газу за рахунок технологічних операцій зросла до 23%. Середній період самоокупності – від одного до шести місяців. Якщо розглянути застосування у розрізі економічної вигоди, то в середньому на свердловину скорочуємо 294 години/рік на технологічні або операційні витрати. Ми можемо збільшити видобуток, в середньому по свердловині до 580 тисяч кубометрів газу на рік і отримати фінансову вигоду від 50 до 100 тисяч доларів США для однієї свердловини у рік. Це все залежить від початкових параметрів самої свердловини, виробничих показників, а також ціни на газ на даний момент.

Тепер поговоримо про системи механізованого видобутку в контексті капітального ремонту. Сьогодні часто звучить теза, що треба скорочувати операційні витрати і не створювати додаткових капітальних витрат з метою правильного економічного балансу та збільшення прибутковості, важливо знаходитись в межах бюджету.

В циклі життєдіяльності свердловини завжди наступає момент, коли необхідно провести якісь профілактичні роботи, прикладом може слугувати заміна НКТ, або більш серйозний капітальний ремонт. Тут у замовника, як власника активу, може бути два сценарії, які я намагався показати на слайді. Перший – це проведення капітального ремонту, а отже визнання видатків у цьому самому році, подальше продовження експлуатації свердловини. За другим сценарієм - замовник може встановити систему механізованого видобутку і таким чином відтермінувати капітальний ремонт (по досвіду) на один або більше років і понести капітальні витрати в майбутньому (мінімізувавши ризики аварій, зменшення видобуток через негативний вплив на пласт і ін.).

Якщо навести побутовий приклад, то уявіть собі ситуацію, що у вас є автомобіль, ви платите страхові внески кожен рік в розмірі 1000 доларів і ви маєте робити це кожного року. Але страхова компанія може знайти інструмент і запропонувати вам подовжити той самий страховий поліс, тільки скажімо за 100 доларів (за частину основної плати) і так робити протягом двох років. Таким чином, ви не несете капітальних витрат в цьому році, ви можете балансувати свій бюджет і витрачати його на інші стратегічні проекти, що дозволять наростити видобуток.

У компанії Везерфорд величезний досвід в механізованому видобутку серед компаній світу. Можна з впевненістю сказати, що портфоліо одне з найбільш повних. Як ви можете бачити, географічна поширеність досить широка, 63 бази і більше 1000 співробітників. Для ринку України це означає, що ви будете отримувати найбільш якісний сервіс з використанням останніх технологій у найкоротший період часу».

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com