Новини
Розробники нового стандарту труб заявляють про спроби пов'язаних із країною-агресором компаній зірвати його введення в дію

НДТІ

Розробники нового стандарту із випуску труб для нафтогазових магістралей заявляють про спроби компаній і структур, пов'язаних із країною-агресором, зірвати його введення в дію з 1 липня поточного року.

Як повідомив директор ДП "Науково-дослідний і конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Ю. Осади".("НДТІ") Радомир Король на пресконференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер, з 1 липня 2023 р. в Україні остаточно припиняє дію ГОСТ 20295-85 та інші стандарти колишнього СРСР щодо нафтогазових труб.

Якщо новий стандарт не буде введено з 1 липня поточного року, це може загрожувати стабільній роботі нафтогазотранспортної системи України, попереджає Король.

За його словами, наявні магістральні трубопроводи України спроєктовано та побудовано відповідно до вимог колишнього СРСР: СНіП 2.05.06-85 "Магістральні трубопроводи" і міждержавного стандарту ГОСТ 20295-85 "Труби сталеві зварні для магістральних газонафтопроводів".

Розробкою ГОСТ 20295-85 займався міждержавний технічний комітет МТК 7 "Сталеві і чавунні труби і балони" (Україна), але 2015 року функції ведення МТК 7 "Сталеві і чавунні труби і балони" було передано до російської федерації, ВАТ "РосНіТі". Таким чином, українські споживачі та виробники труб були змушені звертатися до РФ з приводу отримання роз'яснень, уточнень або внесення пропозицій до ГОСТ 20295-85.

З 1 липня 2023 року в Україні остаточно припиняє дію ГОСТ 20295-85 та інші стандарти колишнього СРСР.

Згідно з програмою робіт із національної стандартизації на 2021-2023 рр., з метою безперервного постачання трубної продукції для стабільної роботи газо-нафтотранспортної системи України, ДП "Науково-дослідний і конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Ю. Осади (ДП НДТІ) та очолюваний ним Технічний комітет стандартизації ТК 8 "Труби сталеві та балони" розробили та затвердили національний стандарт України ДСТУ 9219:2023 "Труби сталеві зварні для магістральних газонафтопроводів. Технічні умови".

Технічний комітет ТК8 є відповідальним технічним комітетом з розроблення ДСТУ 9219.

До складу ТК8 входять 16 колективних та індивідуальних членів від організацій і підприємств, основні з них: ДП "НІТІ", ТОВ "ВНІТІ-ТЕСТ", ДП "Дніпростандартметрологія", Технічний комітет стандартизації ТК4 "Чавун, прокат листовий, прокат сортовий термозміцнений, вироби для рухомого складу, металеві вироби, інша продукція з чавуну і сталі", "Інтерпайп НМТЗ", "Інтерпайп Ніко Тьюб", "ВО "Оскар", "Сентравіс Продакшн Юкрейн", ДП "Центр сертифікації контролю якості будівництва об'єктів нафтогазового комплексу Держпраці", Дніпропетровський трубний завод, НВП З ІІ "Укртрубоізол", "ЗСП", "Оператор газотранспортної системи України".

Члени ТК8 майже одноголосно (15 із 16 членів проголосували "за", 1 член не голосував) проголосували за затвердження остаточної редакції ДСТУ 9219.

Національний стандарт затверджено згідно із наказом ДП "УкрНДПЦ" №80 від 27 квітня 2023 року з набуттям чинності з 1 липня 2023 року на зміну ДСТУ 20295-85 (http://uas.gov.ua/standardization/nakazy/2023-2/). ДСТУ 9219:2023 враховує вимоги ДСТУ 20295-85, СНиП 2.05.06-85, досвід будівництва вітчизняних газонафтопроводів, вимоги сучасної нормативної документації та споживачів трубної продукції, зокрема вимоги Оператора газотранспортної системи України. Також під час розроблення враховувалися висновки науково-дослідних інститутів, проєктних організацій, галузевої асоціації виробників трубної продукції.

Згідно із ДСТУ 9219:2023 передбачено розширення розмірного сортаменту труб, запровадження сучасних методів контролю та конструкційного виконання труб на відповідність міжнародним і вітчизняним стандартам, що сприяє підвищенню конструктивної міцності та довговічності труб.

НДТІ 1

Очільник "НДТІ" констатував, що під час розроблення стандарту робилися неодноразові спроби блокування його ухвалення. Так, на початковому етапі до ТК8 було надіслано велику кількість спам-звернень щодо прийняття в члени технічного комітету від різних приватних осіб і підприємств. А після того, як ДСТУ 9219 було затверджено згідно з чинним законодавством, було здійснено кілька хвиль інформаційних атак на Мінекономіки, Мінстратегпрому, Антимонопольного комітету, Кабінету Міністрів України щодо скасування вже ухваленого стандарту з умисним введенням в оману державних органів стосовно підміни вимог до труб газонафтопроводів з трубами загального призначення.

Наразі здійснюється третя спроба вже через Київський адміністративний суд скасувати набуття чинності з 1 липня 2023 р. ДСТУ 9219:2023 "Труби сталеві зварні для магістральних газонафтопроводів. Технічні умови". З огляду на останні гучні корупційні справи в судовій системі нашої країни, а також світову "славу" ліквідованого Окружного адміністративного суду міста Києва, є реальна загроза, коли судовим рішенням ціла стратегічна галузь нашої країни, що забезпечує її енергетичну та оборонну незалежність, перестане функціонувати.

Можливими наслідками скасування ДСТУ може бути зупинка роботи з реконструкції наявних трубопроводів і ремонтних робот на постраждалих внаслідок зовнішньої агресії ділянках газонафтопроводів. Це призведе до негативних наслідків критичної енергетичної інфраструктури, що дуже небезпечно, особливо в сучасних умовах воєнного стану. Країна-агресор робить усе, щоб зберегти свій вплив на нафтогазотранспортну систему України.

Король зазначив, що проти введення в дію Українського стандарту з питань труб виступає підприємство, засновник якого пов'язаний із криміналітетом і має зв'язок з ОПЗЖ, з країною-агресором.

"Ми отримали відповідь із правоохоронних органів, у якій не спростовується ця інформація", - констатував директор ДП "НДТІ" на пресконференції в "Інтерфакс-Україна".

НДТІ 2

Зі свого боку доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри зварювання Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Любомир Шлапак зазначив, що цей стандарт дає чіткі орієнтири щодо ремонту та використання труб.

"Якщо такого стандарту не буде, то це буде дуже негативно", - констатував Шлапак.

НДТІ 3

Представник об'єднання підприємств "Укртрубопром" Віталій Овсяников додав, що новий стандарт враховує як інтереси споживачів, так і інтереси виробників. "Постачання неякісних труб може призвести до аварій", - резюмував В. Овсяников.

https://interfax.com.ua/news/press-conference/919788.html

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com