Новини
Роль газу в переході до енергетичної безпеки

6.3

Д-р Фатіх Біроль,
виконавчий директор МЕА

"Природний газ є однією з основ глобальної енергетики. Заміщення газом більш забруднюючих видів палива призводить до покращення якості повітря і обмеження викидів двоокису вуглецю. У цьому огляді ми досліджуємо, наскільки широкою та довговічною може бути ця роль на деяких ключових енергетичних ринках сьогодення"

Це дослідження вивчає роль переходу на інші види палива, перш за все з вугілля на природний газ, з метою зменшення викидів СО2 та інших забруднювачів повітря.
Ми приведемо чотири приклади - США, Європейський Союз, Китай та Індію – і розглянемо різні можливості, перешкоди та межі переходу на інші види палива як спосіб вирішення екологічних проблем.

ЗМЕНШЕННЯ ВИКИДІВ

Після трьох років, коли спостерігалося зменшення викидів СО2, у 2017 і 2018 роках знову відбулося погіршення ситуації всупереч глобальним кліматичним цілям.
У конкретних країнах, секторах та часових рамах можна отримати значні досягнення у покращенні повітря, використовуючи менше палива з високим рівнем викидів.
З 2010 року перехід з вугілля на газ дозволив зменшити викиди на близько 500 мільйонів тонн - ефект, еквівалентний впровадженню додаткових 200 мільйонів електромобілів, що працюють на електроенергії з нульовим викидом вуглецю, за той же період.
Чотири країни та регіони, обрані для поглибленого аналізу у цьому звіті - США, Європа, Китай та Індія - демонструють широкий діапазон ринкової та політичної динаміки, що впливає на шляхи конкуренції вугілля та газу.
У Сполучених Штатах сланцева революція мала драматичний вплив на постачання газу та ціну на газ. Разом з державною та федеральною екологічною політикою це призвело до заміщення газом вугілля в структурі енергоспоживання.
З 2010 року ринкова частка газу зросла більше, ніж будь-якого іншого джерела енергії.
У Китаї попит на газ зростав дуже швидко в останні роки через політику з поліпшення якості повітря.
Газові прилади замінили промислові та житлові котли, що працюють на вугіллі, у багатьох міських районах.
З 2010 року в Європі, за винятком Великобританії, процес переходу відносно сповільнився.
Проте сьогоднішнє поєднання низької ціни на газ та підвищення цін на СО2 прискорює процес переходу на газ в Європейському Союзі.
В Індії на даний час газ має невелику частку в структурі енергоспоживання.
Масштабний перехід стримувався обмеженнями пропозиції, а також відсутністю відповідної інфраструктури.

ПЕРЕХІД НА БАЗІ ІСНУЮЧОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ

Найбільш яскравий приклад переходу від вугілля до газу - можливість використання існуючої інфраструктури для надання однакових енергетичних послуг, але з меншими викидами.
Враховуючи час, необхідний для розвитку нових відновлюваних джерел енергії та впровадження методів поліпшення енергоефективності, це також є потенційною швидкою перемогою з метою скорочення викидів. Сьогодні в енергетичному секторі існує потенціал зменшення викидів CO2 до 1,2 гігатонн шляхом переходу від вугільних до газових установок. Переважна більшість цього потенціалу належить Сполученим Штатам і Європі. Це призвело б до зниження глобальних викидів в енергетичному секторі на 10%, а загальних викидів CO2 - на 4%.

ПОРІВНЯННЯ ВИКИДІВ ВІД ВУГІЛЛЯ ТА ГАЗУ

Більшість видобутого сьогодні газу і вугілля використовується для виробництва електроенергії і як джерело теплопостачання для промисловості і будівель.
За оцінками, 98% споживаного сьогодні газу має більш низьку інтенсивність викидів, ніж вугілля, при використанні для виробництва електроенергії або тепла. Цей аналіз враховує як викиди CO2, так і викиди метану, і демонструє, що в середньому перехід від вугілля на газ зменшує викиди на 50% при виробництві електроенергії та на 33% при забезпеченні тепловою енергією.
Посилені зусилля газової промисловості з метою застосування кращих технологій по всьому ланцюгу постачання газу, особливо з метою зменшення викидів метану, є економічно ефективним засобом зменшення інтенсивності викидів газу та є необхідними для забезпечення та максимізації кліматичних переваг переходу на газу.

ЦІНИ НА ГАЗ

Сланцева революція в Сполучених Штатах загалом призвела до зниження цін на газ, а зростання експорту СПГ, що передбачає відсутність чітко визначеного місця призначення та хабове ціноутворення, є каталізатором для створення більш ліквідного глобального ринку газу.
Однак, незважаючи на те, що глобальні газові ринки стають все більш взаємопов'язаними, досі не існує глобальної ціни на газ. Більш низька енергетична щільність газу порівняно з нафтою або вугіллям означає, що транспортування по трубопроводу займає відносно високу частку витрат з доставки, що робить географічну близькість до районів, багатих на ресурси, важливим визначальним фактором.

У ФОКУСІ – ЯКІСТЬ ПОВІТРЯ

Політичний поштовх для переходу з вугілля на газ в Китаї зосередився в містах з метою замінити вугільні котельні на промислових об'єктах і у житлових будівлях. Ці маломасштабні котельні (на відміну від великих вугільних електростанцій) рідко оснащені сучасними засобами контролю забруднення та мають значний внесок у погіршення якості повітря. Зменшення їхнього використання, особливо для зимового опалення, є ключовою частиною зусиль, щоб знову зробити небо Китаю блакитним.
Електроенергія є основним альтернативним джерелом з метою позбутися залежності від вугілля. Проте, не всі промислові прилади здатні легко перейти на електроенергію, а кількість нових споживачів газу в 2018 році вдвічі перевищила кількість тих, хто обирає електричне опалення, що свідчить про те, що уряди китайських провінцій все ще підтримують ідею розширення газових мереж, незважаючи на занепокоєння щодо його дефіциту і зростаючий імпорт.
У житловому секторі додаткові 27 мільйонів домогосподарств були підключені до газової мережі в 2005-16 роках і ще 7 мільйонів в 2017-18 роках.

ПОГЛЯД У МАЙБУТНЄ

Побудова нової газової інфраструктури є складним питанням, оскільки політики повинні бути обережними щодо обмеження газових викидів, навіть якщо при цьому зменшуються викиди вугілля. Якщо нова газова інфраструктура запобігає спалюванню більш забруднюючих видів палива, це може призвести до збільшення абсолютних викидів, але зменшить їх порівняно з тим, якими вони могли б бути. У деяких випадках нова газова інфраструктура може також надавати послуги, які не є економічно ефективними, за рахунок низьковуглецевих альтернатив, таких як пікове опалення взимку, сезонне зберігання або високотемпературне тепло для промисловості. Як для газу, так і для вугілля найважливішою змінною є наявність та впровадження технологій уловлювання, утилізації та зберігання вуглецю.
З політичної точки зору, ще одним ключовим порівнянням є порівняння витрат і доцільності розширення електромережі з розширенням газової мережі, яка в кінцевому підсумку могла б також постачати декарбонізовані гази (відновлюваний метан або водень). Подальший детальний аналіз ролі газової інфраструктури в енергетичному переході буде представлений в наступному Прогнозі світової енергетики на 2019 рік.

https://www.iea.org/publications/roleofgas/?utm_content=buffer963a0&utm_medium=social&utm_source=linkedin.com&utm_campaign=buffer

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com