Новини
Саудівська Aramco збирається інвестувати 110 мільярдів доларів в щільний газ

завантаження

 

Саудівська Aramco збирається інвестувати 110 мільярдів доларів США в розробку родовища щільного газу Jafurah, розташованого на схід від надгігантського родовища Ghawar. Aramco оголосила про затвердження урядом проекту капітального будівництва.
За інформацією Aramco, Jafurah вважається найбільшим в Саудівській Аравії родовищем нетрадиційного газу із запасами приблизно 200 трильйонів куб. футів.
Халід Аль-Абдулкадер, виконавчий директор з нетрадиційних ресурсів в Aramco, описав це родовище як сланцеву гру «світового класу» на торішній Міжнародній конференції з нафтових технологій (IPTC) у Дахрані.
Очікується, що комерційний видобуток почнеться не раніше 2024 року. До 2026 року видобуток Aramco з родовища Jafurah, згідно з прогнозами, складе 2,2 млрд куб. футів / день природного газу і 425 млн куб. футів / день етану. Крім того, очікується, що родовище буде давати ще 550 000 барелів на добу природного газу і конденсату.
Аль-Абдулкадер поділився на конференції, що виробничі потужності на родовищі вже запущені і працюють для довгострокового тестування оціночних свердловин. Попередні дослідження привели до зниження витрат на буріння і заканчування наступних свердловин, додав він.
Поточний план включає в себе три блоки розвитку, кожен 10 кв. миль. Два будуть підтримуватися існуючим газовим об'єктом, а третій блок вимагатиме будівництва нового газового заводу. Існуючий об'єкт буде використовуватися для транспортування газу на експортні термінали Aramco, звідки газ буде поставлятися на світові ринки.
Газовий конденсат буде відправлятися на фракційні установки для виробництва етаново- пропановой продукції. Сухий газ залишиться в Саудівській Аравії і буде використовуватися в якості сировини для енергосистеми країни.
Aramco, найбільший в світі експортер нафти, тестує свій сланцевий потенціал не менше 6 років, прагнучи стати найбільшим експортером газу. Аль-Абдулкадер підкреслив, що ключем до нетрадиційної стратегії Aramco є її «гнучка організація», в якій інженери всіх мастей інтегровані один з одним, але відділені від основних підрозділів.
На ранніх етапах нетрадиційних проєктів основна увага приділялася сейсмічним дослідженням, характеристиці гірських порід і вивченню способів посадки горизонтальних свердловин в ідеальний горизонт. «Кожна порода унікальна і потребує власних передових технологій для стимуляції і максимальної продуктивності», - сказав він.
Два інших нетрадиційних газових родовища, які в даний час розробляються в країні - South Ghawar, розташоване на південній околиці однойменного нафтового родовища, і родовище North Arabia в Північній Аравії.

https://pubs.spe.org/en/jpt/jpt-article-detail/?art=6652

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com