Новини
Світова економіка на тлі пандемії

Євген Пущик

b5de7d6e0e6701257a8f78a00aebee1c

Коронавірус підірвав світову економіку у багатьох відношеннях. Оскільки багато європейських країн знову вводять суворі обмеження в світлі прогнозованої другої хвилі вірусу, міжнародна торгівля готується до нового періоду нестабільності. З урахуванням сказаного, наводимо основні статті експорту для кожної країни світу.

Нафта є найбільш поширеною статтею експорту в світі, що охоплює Північну Америку, Африку, Близький Схід і Росію.
Наша карта показує, як виробництво готової продукції, такої як автомобілі і літаки, набагато більш поширене в Європі, ніж де-інде в світі.
Економіка багатьох африканських країн як і раніше сильно залежить від експорту сировини, особливо нафти, золота і міді.
Електронна промисловість як основна стаття експорту найбільш поширена в Азії, де є група країн, що спеціалізуються на високотехнологічних електронних пристроях.

Ми знайшли дані для наших карт в CEPII, провідному французькому центрі економічних досліджень і аналізу. Ми визначили головні статті експорту кожної країни і класифікували її галузі.
Нафтова промисловість відіграє важливу роль в експорті Північної Америки. За даними Управління енергетики США, США є найбільшим виробником і найбільшим споживачем нафти. Завдяки буму гідророзриву пласта США різко загальмували імпорт нафти і тепер щорічно експортують мільйони барелів по всьому світу (95,8 млрд доларів США). Це одна з причин, чому, коли цієї весни коронавірус змусив західний світ заблокувати ринок, ціни на нафту впали до негативної величини. Тим часом Мексика залишається джерелом виробництва автомобілів, в основному для продажу на ринках США (50,7 млрд доларів).
Експорт в Південній і Центральній Америці виглядає зовсім інакше. У Нікарагуа, Сальвадорі і Гватемалі є група компаній, які експортують футболки по всьому світу. Південніші країни все більше покладаються на природні ресурси та сільськогосподарську продукцію. Венесуела відправила на зовнішні ринки 23,2 мільярда доларів нафти, а Бразилія поставила зернових на 33,2 мільярда доларів. Є також кілька явних експортних товарів з країн Карибського басейну, в тому числі сигари з Куби, яхти з Кайманових островів і мускатний горіх з Гренади.

світ

Наш огляд основних експортних товарів з Європи підкреслює важливий аспект функціонування розвинених економік. Здебільшого європейські країни експортують готову промислову продукцію, таку як автомобілі, літаки і фармацевтичні препарати. Провідна економічна держава континенту, Німеччина, щорічно продає решті світу автомобілів на суму близько 155,7 мільярда доларів. Франція, де знаходиться Airbus, щорічно відправляє за кордон літаків на 43,8 мільярда доларів. Навіть Великобританія, яка не відома своїм сектором автомобілебудування, експортує автомобілів на 43,4 мільярда доларів.
Наша карта Азії простягається від Туреччини до Японії, і тому є кілька різних історій. По-перше, Азія експортує багато готової продукції в інший світ, як і Європа, але типи промислових товарів і базові галузі різні. Один лише Китай щорічно відправляє по всьому світу електрообладнання на суму понад 223 млрд доларів. Нафтова промисловість Саудівської Аравії, як і очікувалося, виходить за рамки графіків, перевищуючи 164,8 млрд доларів на рік, що приблизно на 30 млрд доларів більше, ніж в Росії. Можливо, найбільше дивує те, що нафта є основною статтею експорту як Індії (41,5 млрд доларів), так і М'янми (5,6 млрд доларів). Очевидно, що на такому великому континенті існує велике економічне розмаїття.

Найважливіший висновок з нашої експортної карти Африки полягає в тому, що цей континент майже повністю залежить від сировини для своєї основної експортної продукції. Немає жодної країни, що спеціалізується на таких високотехнологічних галузях, як медицина, за винятком острова Св. Олени, крихітної острівної держави. Марокко - єдина країна, яка постачає готову продукцію в якості основного експортного товару (автомобілі) в світ. Інша частина континенту орієнтована на важку промисловість і сировинні товари, такі як експорт нафти, золота і міді.
Найбільший експорт з країн Океанії не підносить ніяких сюрпризів. Острівні держави спеціалізуються в основному на рибальстві та виробництві яхт і круїзних суден. Найбільшим експортним товаром Австралії є вугілля (57,2 млрд доларів), що робить її другим за величиною експортером корисних копалин в світі після Швейцарії (63,8 млрд доларів).

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com