Новини
Сергій Макогон: Допомога Норвегії замість забезпечення внутрішнього видобувника

⚡ 6 Нафтогазовий дайджест новин Newfolk Oil&Gas 30.01-05.02.2023

photo_2023-02-05_10-39-58

Друзі, вже традиційно починаємо тиждень з підбірки новин від команди «Ньюфолк НКЦ». Що відбулось важливого в галузі – читайте в нашому черговому Нафтогазовому дайджесті.
Нагадуємо, що підписка на наші видання – це ваш внесок у розвиток галузі!
Детальніше про підписку ви можете ознайомитися за посиланням:
https://forms.gle/ADTaWYHT4cCwCXWQ6

 

Норвегія надала дадаткову фінансову допомогу Україні для закупівлі газу. Дуже приємна новина та вдячні партнерам за підтримку!
Але питання, як краще використати ці кошти?
Чи імпортувати, чи викуповувати газ у вітчизняних видобувників?
Ще місяць тому, я б сказав, що потрібно імпортувати, але зараз я бачу більше аргументів на користь початку викупу газу у українських приватних компаній у ПРОЗОРИЙ та КОНКУРЕНТНИЙ спосіб.
Поясню:
0. Фізичний імпорт був потрібен для гарантування проходження цієї зими та гарантування фізичної збалансованості ГТС. Але завдяки теплій погоді та дуже значному скороченню споживання в ПСГ ще є близько 11 млрд м3 газу (зі слів Премєр-міністра), чого достатньо для створення необхідного тиску в ГТС і для проходження цього ОЗП.
1. Наразі через скорочення споживання промисловістю та заборону експорту українські видобувники не можуть продати газ і вимушені газ просто закачувати у ПСГ. Там його вже близько 1,4 млрд м3. З цього обсягу у бюджет не сплачені ні рента, ні ПДВ, ні податок на прибуток, а це мільярди гривень. І це заморожені оборотні кошти компаній. Видобувники не мають можливості (і бажання) реінвестувати в зростання видобутку. В тому числі і через це видобуток в Україні впав на 6% або на 1,3 млрд м3. А це означає, що цю різницю прийдеться імпортувати за європейськими цінами. На жаль, Україна ще є нетто імпортером газу. За моїми розрахунками, загальне споживання в 22 році склало близько 19,5 млрд м3, а видобуток лише 18,5 і він падає. Тому кожна гривня, інвестована у власний видобуток, дає економію на імпорті. І я вже на кажу про загальні економічні мультиплікатори від інвестицій у власне виробництво.
2. Видобувники зараз не сплачують ренту, а просто закачують газ у ПСГ, тому від існуючої моделі і бюджет не отримує жодної гривні. Якби зараз Нафтогаз розпочав закупівлі на внутрішньому ринку, то ці кошти б міттево повернулися в бюджет України у вигляді ренти, пдв та податку на прибуток. Теоретично ці ж податки можна було б зразу ж знову направити на закупівлю газу з внутрішнього ринку.
3. Ціна на газ на європейських хабах зараз 600-650 Евро за тис м3, а в Україні ціна значно нижче - вже менше за 20 000 за тис м3, та при умові значних закупівель, я впевнений, видобувники додатково знижуватимуть ціну. Тому в результаті Нафтогаз зможе закупити більші обсяги газу.
4. Власний видобуток має значний мультиплікатор для економіки. Тому що потрібно купувати труби та обладнання, послуги з буріння і тд. Зараз українська економіка так потребує такого стимулювання.
5. Важливо щоб такі закупівлі відбувались прозоро та конкурентно. Щоб будь-яка компанія могла отримати однакову ціну. У всьому світі біржі можуть виконувати функцію організації відкритих та анонімних торгів, або ЄБРР може організувати такі закупівлі для Нафтогазу, щоб гарантувати прозорість та конкурентність.
6. З моєї точки зору, на час заборони експорту держава має запропонувати українським видобувникам якусь обгрунтовану та розумну ціну та гарантувати викуп всіх видобутих обсягів газу. Кожен видобутий куб газу зміцнює нашу енергетичну незалежність!
Цікаво, яку політику буде реалізовувати Міністерство Енергетики?

 

Детальніше за посиланням:

Онлайн:  https://online.fliphtml5.com/ouprj/bwed/index.html

Завантаження: https://drive.google.com/file/d/1xOk379vEjIu3MM7VgZQABfQcSS96PSez/view?usp=share_link

Відео: https://youtu.be/TdWqJoHFrII

 

ЕнергоДжерела: https://enerhodzherela.com.ua/novyny

 

Підписуйтеся на сторінки Newfolk у Facebook, Instagram та YouTube, щоб отримувати актуальну інформацію з перших вуст.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com