Новини
Системна реалізація стратегії співпраці освіти, науки і бізнесу

Володимир Онищенко. 

Ректор Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка"

нафта коледж

«На вересневому форумі у Полтаві ми презентували створення в університеті нового Навчально-виробничого центру під керівництвом Петра Сергійовича Голуба, який має багаторічний досвід проведення науково-дослідних робіт. До складу центру увійшли лабораторія бурових розчинів і промивальних рідин, лабораторії хімії, навчально-науковий полігон нафти і газу. Створення такого центру дає можливість виконувати на замовлення підприємств дослідження газу, нафти, конденсату, нафтопродуктів, поверхневих, грунтових, пластових вод та розсолів.

За двомісячний період функціонування Навчально-виробничого центру здійснено внутрішній аудит наявних лабораторій, перевірку обладнання та матеріалів, виконується робота з метрологічної повірки приладів для проведення дослідів та підготовка до державної сертифікації лабораторій. Проводиться робота з комплектації нафтової, газової та аналітичної лабораторій. Для успішної реалізації видобувного процесу Центр готовий надавати бізнесу якісні послуги та здійснювати наукові дослідження.
У перспективі – створення єдиної лабораторної бази для якісного виконання замовлень від виробництва й участі у тендерній діяльності, а також використання бази з метою навчання аспірантів та здійснення науково-дослідницької роботи.

Навчально-виробничий центр разом з кафедрами нафтогазової інженерії та технологій і технології будівництва розпочав спільну діяльність із реалізації досліджень за такими темами: «Розробка технології для видобування важковидобувних вуглеводнів», «Упровадження у виробництво технологій видобутку шляхом низькотемпературного крекінгу», «Розробка технології використання бурових розчинів та шламів для виготовлення будівельних матеріалів, конструкцій та виробів або безпечної утилізації». Зазначені теми є актуальними та перспективними в сучасних реаліях видобутку вуглеводнів, тому хочу запропонувати представникам бізнесу долучитися до масштабного процесу наукових досліджень.

Навчально-виробничий центр активно реалізовує програму по наданню послуг об'єднаним територіальним громадам Полтавської області пов'язаних із виконанням вимог природоохоронного та санітарного законодавства, відповідно положень Закону України "Про органи місцевого самоврядування" і вже маємо перші замовлення.

В університеті розпочато масштабну роботу з реконструкції та модернізації Навчально-наукового нафтогазового полігону. Це надзвичайно важливий для нас об’єкт, він унікальний, саме з нього ми розпочинали підготовку інженерів-нафтовиків, і зараз прийшов час вдихнути в нього нове життя. Можливості полігону дозволяють підвищити рівень та якість підготовки студентів, особливо зараз, під час карантину. Адже об’єкт знаходиться на відкритому просторі і дозволяє проводити заняття у безпечних умовах.
Реновація полігону відбувається у тісній співпраці з бізнесом. Користуючись нагодою, висловлюємо щиру подяку директору ГПУ «Полтавагазвидобування» Андрію Місіньову за надання необхідного технологічного обладнання для відновлення функціонування полігону.

Для забезпечення автоматизованої системи управління технологією виробництва на полігоні, за допомогою приватного підприємства «Інфотехпром», було здійснено оновлення програмного комплексу.
Фактично це аналог пункту управління промислом, і наші студенти можуть набути практичних навичок керування процесом видобутку вуглеводнів в стінах університету.
На основі сучасного програмного забезпечення облаштовано автоматизоване робоче місце оператора нафтогазового комплексу.

Використання технологічних можливостей полігону має велике значення у процесі підготовки фахівців нафтогазової галузі. Зокрема, студенти в режимі реального часу мають змогу стежити за процесами, які відбуваються при видобуванні вуглеводнів фонтанним способом (з імітацією пластового тиску у свердловині), газліфтним способом, штанговою свердловинною насосною установкою з приводом від верстата-качалки та установкою електровідцентрового глибинного насосу.
Ми вже отримали перший «фонтан», хай поки що не нафтовий, і я переконаний, що якісні знання, отримані в університеті і безпосередньо на полігоні, допоможуть нашим випускникам у майбутньому стати справжніми фахівцями, готовими до роботи в провідних нафтогазових компаніях світу.

У сучасних умовах традиційні форми і засоби навчання набувають нового змісту. У нашому структурному підрозділі – коледжі нафти і газу – також докладається багато зусиль, щоб оновлювати і осучаснювати ті важливі об’єкти, які були створені фактично з часу заснування. Так уже протягом 40 років функціонує геологічний музей Полтавського коледжу нафти і газу. З упевненістю його можна назвати нестандартним навчальним об’єктом та потужним засобом формування професійної компетентності майбутніх фахівців. Він має систематизовану колекцію основних видів гірських порід, руд та мінералів, його фонди налічують понад 3000 зразків. У музеї проводяться навчальні заняття з мінералогії, петрографії та палеонтології для студентів коледжу та університету, екскурсії для школярів Полтави і Полтавської області.

Однією з ефективних форм підвищення якості підготовки майбутніх фахівців та освітнього процесу в цілому є створення діючих моделей нафтогазового обладнання. Такий підхід ще з 70-х років успішно реалізується в коледжі нафти і газу. Просто зараз суттєво осучаснено методи виготовлення макетів, активно використовуються засоби 3D-моделювання та 3D-друку. Технічні моделі, виготовлені студентами коледжу, активно використовуються в освітньому процесі, є постійними експонатами на презентаційних заходах нафтогазової галузі.

1 (2)

Ще один спільний з бізнесом проєкт, який стрімко набирає оберти – це відкритий півроку тому разом з компанією Велсайт Діджитал тренінговий центр. За цей короткий час тренінговий центр не лише отримав сертифікат IWCF, а й розпочав сертифікацію фахівців нафтогазової галузі. У тренінг-центрі Wellsite Digital використовуються тільки сучасні прилади візуалізації та програмне забезпечення для навчання. Wellsite Digital оснащений єдиним в Україні тренажером-симулятором DrillSIM:50, виробництва 2020 року, британської компанії Drilling Systems. DrillSIM:50 використовується для навчання в таких країнах як США, Великобританія і ОАЕ. Також в центрі встановлений DrillSIM:Educator – це надсучасний інструмент навчання буріння та управління свердловиною, який спеціально розроблений для проведення занять в аудиторії. На моніторах DrillSIM:Educator відтворюються процеси, які одночасно відбуваються з наземним обладнанням та у свердловині під час проведення бурових робіт. Це дає можливість побачити і чітко зрозуміти свої дії під час різних операцій, їх наслідки для свердловини. DrillSim:50 та DrillSIM:Educator повністю відповідають стандартам навчання і сертифікації в області буріння та контролю свердловин, встановленим IWCF (International Well Control Forum – Міжнародний форум з управління свердловинами) і IADC (International Association of Drilling Contractors – Міжнародна асоціація бурових підрядників).

Сертифікат міжнародного зразка, який отримують кандидати програми IWCF, визнається у всьому світі. Здобутий сертифікат відкриває перед фахівцями масштабні перспективи: кар'єрне зростання, можливість працювати за кордоном, призначення на керівну посаду.
Для теоретичного навчання використовуються лише ліцензовані матеріали.

Основна програма IWCF розподіляється за двома напрямками:
Drilling Well Control / Управління свердловиною під час буріння;
Well intervention Pressure Control /Управління свердловиною при проведенні поточного та капітального ремонту.
Програми розділені за рівнями: від другого до четвертого. У жовтні для супервайзерів був проведений навчальний курс 4-го рівня за програмою Управління свердловиною під час буріння з успішним отриманням сертифікатів IWCF. 23 листопада стартує наступна група.

Наш пріоритет – це якість навчання, а не проста видача сертифікату. Переконаний, що керівники компаній це оцінять, бо вкладаючи кошти у навчання персоналу, ви очікуєте від працівника не лише на сертифікат, а й на отримання необхідних знань. Адже ціна помилок персоналу коштує дуже дорого. Тому з самого початку ми з компанією Веллсайт орієнтуємося саме на якість.
Я хочу підкреслити, що усі проєкти, які реалізуються в університеті спільно з бізнесом, працюють. І ми завжди готові прозвітувати про ефективність використання інвестицій, вкладених бізнесом в університет.

Ше раз хочу наголосити, що наш університет як сучасний, потужний інноваційний центр системно реалізує стратегію співпраці освіти, науки і бізнесу і готовий до реалізації спільних проєктів будь-якого рівня складності! Ну і на завершення анонсую надзвичайно важливу подію в житті університету – 90-річчя Полтавської політехніки, яке відзначається на державному рівні, адже Верховна Рада України включила цю дату до переліку пам’ятних дат та ювілеїв. Так що запрошую усіх долучитися до святкування. Головна подія відбудеться 17 грудня. Усі наші партнери обов’язково отримають персональні запрошення».

 

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com