Новини
Суд Гааги зобов'язав Shell знизити викиди, включаючи Scope 3, на 45% до 2030 року

original

Окружний суд Гааги прийняв рішення у справі, порушеній низкою екологічних організацій проти нафтогазової корпорації Royal Dutch Shell.

Суд постановив, що Shell має скоротити свої загальні викиди - не тільки від операційної діяльності, але і від споживання продукції компанії (так звані викиди «Категорії 3», англ. Scope 3) - на 45% до кінця 2030 роки від базового рівня 2019 року , щоб відповідати глобальним цілям в області клімату.

Рішення прийнято на тій підставі, що вплив Shell на клімат порушує права людини, а саме жителів Нідерландів і регіону Вадд. 

У постанові суду зазначено, що Shell несе пряму відповідальність за вплив на клімат, викликане використанням продаються компанією продуктів, а саме нафти і газу. Він відкинув аргументи Shell про те, що її відмова від продажу цих продуктів призведе до того, що інші будуть продавати їх, або що відповідальність лежить на споживачах, а не на компаніях, що займаються видобутком викопного палива.

Постанова суду встановлює мета скорочення викидів на 45% і підкреслює, що Shell «має право прийняти рішення не робити нових інвестицій в розвідку і видобуток викопного палива, а також змінити енергетичний пакет, пропонований групою Shell», оскільки через свої продукти Shell контролює викиди Категорії 3 ( викиди на стороні споживачів) і впливає на них.

Нинішня стратегія Shell передбачає зниження «інтенсивності» викидів вуглецю на 20% до 2030 року і на 45% до 2035 року в порівнянні з базовим рівнем 2016 року. Встановлене судом вимога більш різкого скорочення викидів на 45% до 2030 року ґрунтується на документах Міжурядовою групою експертів з питань клімату, що рекомендують обмеження зростання глобальної температури 1,5 градусами Цельсія.

Суд врахував існуючу стратегію Shell, але заявив, що політика компанії «не конкретно, містить безліч застережень і заснована на моніторингу соціальних подій, а не на власну відповідальність компанії за скорочення викидів CO2».

«Суд приходить до висновку про неминуче порушення зобов'язань по скороченню викидів. Тому суд зобов'язує Royal Dutch Shell скоротити викиди групи Shell, її постачальників і клієнтів на 45% нетто до кінця 2030 року зі порівнянні з рівнями 2019 року », - йдеться в рішенні.

Зобов'язання Shell скоротити як свої власні викиди, так і викиди своїх постачальників і клієнтів «випливає з неписаних стандартів передбачливості, які можна застосувати до Shell, які суд витлумачив на підставі фактів, широко поширеного консенсусу і міжнародно визнаних стандартів», - також зазначено в рішенні.

«Що стосується постачальників і клієнтів, у Shell є істотне зобов'язання робити все можливе». Суд вважає, що Shell має впливати на них «за допомогою корпоративної політики».

Shell визнала важливість скорочення викидів і вказала на свою опубліковану стратегію, включаючи короткострокові і середньострокові цілі щодо викидів вуглецю, додавши, що, за власними розрахунками, її викиди вже досягли піку в 2018 році, а видобуток нафти - в 2019 році.

Тим не менш, компанія не згодна з рішенням суду і подасть апеляцію.

 

«Потрібні термінові заходи по боротьбі зі зміною клімату, тому ми активізували наші зусилля, щоб до 2050 року стати енергетичною компанією з нульовим балансом викидів, йдучи в ногу з суспільством», - заявила Shell. «Ми інвестуємо мільярди доларів в низьковуглецеву енергетику, включаючи зарядку електромобілів, водень, поновлювані джерела енергії і біопаливо. Ми хочемо підвищити попит на ці продукти і ще швидше розширити наш новий енергетичний бізнес ». При цьому Shell збирається оскаржити «розчаровує рішення суду».

Найбільші нафтові компанії стикаються зі зростаючим юридичним тиском з боку екологів і інвесторів.

https://renen.ru/sud-gaagi-obyazal-shell-snizit-vybrosy-vklyuchaya-scope-3-na-45-k-2030-godu/

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:5339

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com