Новини
Суд не дозволив «Укрнафтобурінню» відновити видобуток на Сахалінському родовищі на Харківщині

видобуток на Сахалінському родовищі

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду (ШААС, Київ) під головуванням судді Оксененко О.М. розглянула скаргу АТ «Українські енергетичні машини» (раніше «Турбоатом») у справі ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» проти Державної служби геології та надр України (Держгеонадра).

«Українські енергетичні машини», як не залучена особа, подали скаргу на судове рішення, за наслідками перегляду якого Шостим апеляційним адміністративним судом, з 1 грудня 2023 р. фактично була зупинена діяльність ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння».

Нагадаємо, що 28 листопада 2023 р. ШААС за скаргою Держгеонадр ухвалив постанову про анулювання Спецдозволу №6349 на розробку Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища у Харківський області та скасував Наказ Держгеонадр №204, яким цей спецдозвіл було видано. Як згодом з'ясувалося, наказом №204 було видано ще 17 спецдозволів 15 компаніям та підприємствам. Серед них АТ «Українські енергетичні машини», яке вважає, що таким чином суд без їхнього відома вирішив питання про їхні права та обов'язки.

Саме тому АТ «Українські енергетичні машини» подало апеляційну скаргу. У разі позитивного рішення, Держгеонадра мали б скасувати рішення про анулювання Спецдозволу №6349 та скасування наказу №204. Таким чином, «Укрнафтобуріння» мало б підстави відновити видобуток вуглеводнів на Сахалінському родовищі. А це означало б сплату до 10 млрд грн податків та дивідендів у державні бюджети всіх рівнів та видобуток до 500 тис кубометрів природного газу у річному вимірі.

Проте, колегія суддів ШААС вирішила закрити апеляційне провадження за скаргою АТ «Українські енергетичні машини», ймовірно, не помітивши порушеного права не залученої особи, внаслідок скасування наказу, як основної підстави для видачі такій особі спецдозволу. Це означає, що «Укрнафтобуріння» не отримала підстав для відновлення видобутку.

«Через це рішення держава продовжить втрачати кошти та природний газ, який ми могли видобувати. Це гроші на РЕБи, на зброю, на захист рубежів України від загарбників». - наголошує Олег Мальчик, голова правління ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння». – «Ми продовжимо боротьбу у судах. Зокрема, після цієї справи почнеться розгляд заяви УНБ на перегляд минулорічного рішення ШААС в зв'язку з нововиявленими обставинами. Ми віримо, що зможемо відстояти наші права та доведемо верховенство права в Україні».

https://unb.ua/news/sud-ne-dozvoliv-ukrnaftoburinnyu-vidnoviti-vidobutok-na-sahalinskomu-rodovishchi-na-harkivshchini

У номері
 
Інформери
VIII КИЇВСЬКА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
15–16 ЖОВТНЯ 2024
М. КИЇВ, МВЦ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com