Новини
Судова Колегія Палати Представників США Прийняла Законопроект про Оголошення Нафтових Картелів Незаконними

122447

Судовий комітет Палати представників США схвалив новий законопроект про внесення поправок в антитрестовський закон Шермана, згідно з яким діяльність нафтовидобувних і експортуючих картелів незаконна.

Законопроект 948, який член комітету Стів Шабо (R-Ohio) представив 4 лютого, як повідомляється, знайшов підтримку після повідомлень про те, що Організація країн-експортерів нафти розглядає питання про формалізацію своїх відносин з Росією та іншими виробниками, що не входять в ОПЕК, і може повернутися до цього питання 18 квітня на зустрічі з представниками цих країн у Відні.

«ОПЕК - це міжнародний картель, члени якого навмисно вступають в змову з метою обмежити видобуток сирої нафти як засіб встановлення цін, несправедливо підвищуючи ціну сирої нафти, щоб задовольнити ненаситний апетит виробників нафти», - заявив член палати представників Джерролд Надлер (D-NY) у своїй вступній заяві.

«Такі заходи з боку приватних компаній самі по собі є незаконними відповідно до антимонопольного законодавства США. Однак через низку судових рішень антимонопольні органи нашої країни не можуть захистити американських споживачів і підприємства від прямої шкоди, заподіяної кричущою антиконкурентною поведінкою ОПЕК», - сказав Надлер.

За словами Надлера, в законопроекті Шабо розглядаються повноваження Міністерства юстиції США проводити антимонопольні правозастосовні дії щодо членів ОПЕК, а також забезпечити американські суди юрисдикцією для розгляду таких справ.

Інші положення

«Законопроект також передбачає виключення відповідно до Закону США про суверенний імунітет іноземних держав, що дозволяє судові розгляди проти іноземних держав в тій мірі, в якій вони займаються встановленням цін та іншою антиконкурентною діяльністю в порушення цього розділу», - сказав Надлер.

«NOPEC встановлює належний баланс між дозволом активного правозастосування антимонопольного законодавства США щодо ОПЕК з метою контролю над цінами на нафту і дотриманням принципу поділу влади з огляду на будь-які питання зовнішньої політики або проблеми національної безпеки», - сказав Надлер.

Подібні законопроекти вносилися на попередніх сесіях Конгресу. Надлер сказав, що проголосував за один в 2007 році, і палата представників прийняла законопроект «за переважної підтримки двопартійних».

Майкл Коен, аналітик Barclays в Нью-Йорку, сказав, що навіть якщо законопроект №948 не стане законом, це дасть адміністрації Трампа істотний важіль, якщо світові ціни на нафту почнуть рости.

«В цілому, ми вважаємо, що якщо законодавство буде просуватися в цьому напрямку, це поставить під загрозу стабільність груп ОПЕК і ОПЕК +, додасть більше волатильності ринку і зробить мінімум цін ще більш крихким. Однак, незважаючи на низькі ціни на нафту, ймовірний інтерес до встановлених законом положень залишається низьким», - додав Надлер.

https://www.ogj.com/articles/2019/02/us-house-judiciary-panel-passes-bill-to-make-oil-cartels-illegal.html?fbclid=IwAR2uK0wvKC6A0j3YCX_aRLZChbx6NoYYQNQF7QnMlfSYig755GZskoWxtvk

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com