Новини
Тиса Газ: нове життя Русько-Комарівського газового родовища

Дивитись відео

 

 

"Михайло Вукста, директор Тиса Газ: Ми знаходимось на території Русько-Комарівського нафтового родовища, яке було запущено в роботу в 2002 році. Родовище належить до категорії важковидобувних.

Вміст азоту в газі 25%. За моєю спиною знаходяться газогенераторні установки потужністю кожна з них 1,5 МВт. Надсучасні газогенераторні установки фірми Jenbacher можуть працювати з природним газом місткістю 40% метану. Коефіцієнт корисної дії цих газогенераторних установок становить 93%. Можете звернути увагу на дуже низький рівень шуму цих установок. Ми знаходимось з вами в мальовничому Закарпатті і екологія дуже важлива для нас. В 2015 році робота нашого родовища досягла максимуму і ми на добу видобували десь до 100 тисяч метрів кубічних газу. Був прийнятий кодекс газотранспортної системи України, яким обмежувалась кількість азоту у природному газі, який подається в ГТС.

1 квітня 2016 року робота нашого родовища була зупинена. Після зупинки родовища почалися пошуки нашими інженерами різних ідей, щоб продовжити роботу нашого родовища. Це ідея використання природного газу для виробництва електроенергії шляхом спалювання. Так ми дійшли до ідеї з газогенераторними установками. Ця тема була економічно прорахована, вивчена і в 2020 році була подана заява на отримання технічних умов. З того моменту і почалася робота над проєктом газогенерації. Після отримання технічних умов почалися проєктні і розрахункові роботи. Було виготовлено проєкт, який пройшов експертизу і замовлено виготовлення газогенераторних установок на фірмі Jenbacher. В жовтні 2020 року били поставлені фірмові машини Jenbacher.

Почалися будівельні роботи і 25 січня підписано акт готовності об’єкта до експлуатації. На цей час, як бачите, працюючі машини, які виробляють електроенергію максимальною потужністю 2,9 МВт, яка подається в енергосистему України.

 

Сергій Панчук, COO Cub Energy: CUB ENERGY – американська публічна компанія, акції якої торгуються на Торонтській біржі в Канаді.

Стосовно активів компанії в Україні, вони зосереджені в компанії Тис Газ на території якої ми зараз з вами знаходимось. Також CUB ENERGY має 35% акцій компанії КУБ-Газ і 50% спільно зі словацькою NAFTA компанією CNG.

Закарпаття завжди вважалось досить складним регіоном для видобутку нафти і газу. З ним пов’язані досить серйозні виклики і по заляганню, і по топографічних умовах – гори, клімат, інфраструктура і таке інше.

В компанії Тиса Газ, CUB ENERGY зіткнулася з проблемою неякісного, я би навіть сказав нестандартного газу, вміст азоту в якому перевищує стандарти української газотранспортної мережі в 5-6 разів. Тому, останні чотири роки фахівці компанії шукали виходи з цієї ситуації. Було проведено декілька серйозних експериментів по виділенню азоту з природного газу, досягли певних результатів, але ці результати не були обґрунтовані з економічної точки зору. Тому, цей приклад когенерації, яка була встановлена в цьому році і запущена в роботу, відкрив, на мій погляд, досить цікаві перспективи, тому що потужність цих генераторів ми на сьогоднішній день використовуємо десь на 50%.

 

Роман Вукста, Gas Production Engineer, Tysagas LLC: Позаду мене знаходять дві газогенераторні установки австрійського виробництва фірми Jenbacher потужністю 1,5 МВт кожна. Споживання газу 4, 189 кубів на годину. Коефіцієнт корисної дії 93%, з них 67% відсотки йде на виробництво електроенергії, вся решта – на виробництво тепла.

Потужність однієї установки на виробництво електроенергії 1,5 МВт на годину. Запаси нашого родовища дозволяють нам збільшити потужність виробництва електроенергії. Ці установки є мобільними, все знаходиться в контейнерах. Їх монтаж займає день. #CUBENERGY #CUBEnergy Як інженер, я вражений автоматизацією процесу. «Мізки» даної установки передбачають аварійну ситуацію за три кроки наперед. На ній безпечно працювати, легко обслуговувати. Гарантія від виробника на неї видається на три роки".

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com