Новини
У 2022 році Україна видобула 18.5 млрд м3 газу, що на 6.6% менше, ніж роком раніше

АГКУ 1

До початку повномасштабної війни видобуток газу в країні зростав. Приріст демонстрували як державні, так і незалежні видобувники. Так, в перший місяць року Укргазвидобування наростило обсяг виробництва на 1.6%, Укрнафта — на 3.3%, а приватні компанії — на 4.1%. За підсумками лютого, загальний видобуток зріс на 2%, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2021 року.

24 лютого 2022 року росія розпочала наземне вторгнення в Україну з півночі, сходу та півдня, одночасно атакуючи десятки міст країни з повітря. Як відомо, східний регіон є ключовим для галузі, адже там видобувається понад 93% українського газу та міститься 77% розвіданих запасів вуглеводнів. Неодноразово об’єкти газовидобутку потрапляли під ракетні обстріли російської армії, проте, незважаючи на постійну загрозу та наближеність до лінії фронту, компанії і далі працювали там, де це було фізично можливо. Деякі родовища, на жаль, були захоплені окупантами, видобуток там не здійснювався.

АГКУ 2

Восени, після контрнаступу ЗСУ та деокупації Харківщини, газовидобувники почали оперативно відновлювати діяльність на звільнених територіях. Так, деякі приватні компанії змогли наростити добовий видобуток на 30-40%. Завдяки успіху армії Укргазвидобування отримало доступ до низки свердловин та обладнання, де після розмінування було проведено ремонтні роботи і деякі інфраструктурні об’єкти вдалося вивести на довоєнні показники. Загалом, у період з серпня по жовтень загальний добовий видобуток в Україні зріс на 2.5%: Укргазвидобування наростило показники на 0.5%, Укрнафта — на 3.1%, а незалежні компанії — на 9.1%.

За підсумками року, загальне виробництво газу в Україні зменшилося на 6.6%, до результатів 2021 року. Попри численні ракетні удари та безпосередню близькість до зони бойових дій, російським терористам не вдалося знищити український газовидобуток. Оперативна реакція видобувників на виклики, швидке відновлення робіт, дотримання працівниками безпекових норм та правил, а також віра й підтримка ЗСУ дали змогу компаніям максимально знизити негативний вплив від війни на виробництво і сектор.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com