Новини
У Бразилії є потенціал до збільшення видобутку нафти на 20% до 2035 року, але чи можливо це?

oil-rig_1081442160_1536x1536_300

Бразилія може розраховувати на деякі позитивні новини, коли мова заходить про видобуток нафти протягом наступних кількох років. Після закриття 2018 року на рівні майже 2,6 млн. барелів на добу планується продовжити нарощувати видобуток на 0,64 млн. барелів на добу (або ~ 25% зростання) до 2022 року - з деяким ризиком зниження в разі затримки закриття контрактів. У довгостроковій перспективі Бразилія також може збільшити видобуток на 1,8 млн. барелів на день до 2035 року, що на 70% більше в порівнянні з нинішніми рівнями. Однак для реалізації такого довгострокового зростання Бразилії необхідно буде створити правильний інвестиційний клімат.

Поставки нафти в Бразилію можуть зрости до 2022 року
Обсяг видобутку нафти в Бразилії в 2018 році знизився на 1%, до 2,59 млн барелів на добу. У майбутньому очікується стабільне зростання виробництва завдяки нарощуванню активності як існуючих ПНП, так і нових підсолевих ПНП, які планується встановити найближчим часом. В цілому, до 2022 року видобуток нафти має зрости на 24% до 3,2 млн барелів на добу. Цікаво, що більшу частину приросту знову забезпечать лише кілька ключових родовищ: Búzios, Lula, Iara, Sépia, Tartaruga Verde, and Mestiça, Mero. Сумарний видобуток складе більше 1,0 млн барелів на добу.

Додаток 1
Видобуток на ключових бразильських родовищах веде до зростання видобутку нафти в Бразилії в середньостроковій перспективі, однак існує ризик зниження видобутку
Довгострокове зростання видобутку залежить від змін в політиці та порядку надання ліцензій

Хоча короткострокова перспектива виглядає багатообіцяючою, довгострокова перспектива видобутку в Бразилії є неоднозначною. Активів, які в даний час видобуваються або знаходяться в стадії розробки, навряд чи буде достатньо для підтримки зростання видобутку нафти протягом наступних кількох десятиліть.

Якщо країна має намір підтримувати довгострокові темпи зростання, їй необхідно не обмежуватися розвитком і прискоренням відновлення видобувних активів. З нового Стратегічного плану Petrobras на 2040 рік: очікується, що на Expex припадатиме 16% від загального обсягу інвестицій в розвідку і видобуток протягом наступних 5 років. Періодичне проведення ліцензійних аукціонів, особливо для підсолевих блоків, буде грати життєво важливу роль в просуванні нових відкриттів і, що більш важливо, нових розробок.

Врегулювання договірних питань про передачу прав дозволить забезпечити подальший розвиток регіону. Аукціон на право розробки підсолевих ресурсів, що перевищують 5 мільярдів барелів, яке було надано Petrobras згідно з контрактом 2010 про передачу прав, може відбутися тільки після перегляду умов контракту. Паралельно бразильський конгрес обговорює питання про надання дозволу Petrobras продавати неопераційні (до 70%) активи на родовищах, які є предметом договору про передачу прав, іншим компаніям. Цей крок дозволить Petrobras розподілити витрати на розробку в цій області і допоможе компанії диверсифікувати свій портфель.

Нарешті, що не менш важливо, існує також потенціал зростання видобутку, пов'язаний з розблокуванням ресурсів в екваторіальній зоні; проте спочатку повинні бути вирішені екологічні проблеми.

Додаток 2
Довгострокове зростання залежить від відкриттів і розробок, які можуть бути досягнуті шляхом проведення періодичних ліцензійних аукціонів, вирішення питань передачі прав і екологічних проблем в екваторіальній зоні.

Якщо Бразилія успішно вирішить ці проблеми, до 2035 року країна може досягти обсягу видобутку 4,4 млн. барелів на добу, що на 1,8 млн. барелів на добу, або 70%, більше, ніж в 2018 році. Згідно з прогнозом, додаткові 3,4 млн. барелів на день будуть отримані завдяки новим відкриттям. Якщо країна буде продовжувати покладатися тільки на існуючі активи або активи, які вже знаходяться в стадії розробки, до 2035 року видобуток знизиться до 1,0 МБ/д.

Перспективи видобутку нафти в Бразилії до 2035 року будуть значною мірою залежати від того, чи буде країна інвестувати в додаткову розвідку і розробку нових родовищ і блоків.
Ця стаття була опублікована в квітневому випуску журналу Eart P & E від 2019 року.

https://www.mckinsey.com/industries/oil-and-gas/our-insights/petroleum-blog/brazil-has-the-potential-for-a-70-oil-production-increase-by-2035-but-is-it-likely

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com