Новини
УТИЛІЗАЦІЯ ВІДХОДІВ БУРІННЯ - головний показник реальної турботи про навколишнє середовище

IMG_9471

Компанія "ЕкоТекОйл" пропонує видобувним компаніям послуги з повної утилізації відходів буріння прямо на буровому майданчику з отриманням з них вторинної сировини.

Великою проблемою при безамбарному способі буріння є поводження з відходами буріння (буровими шламами). Сьогодні більшість бурових компаній звертаються до послуг підрядних організацій, які беруть на себе зобов'язання оперативно навантажити відходи на транспорт і розмістити їх на полігонах промислових відходів. При такому підході основними мінусами є постійне курсування великовантажного транспорту на буровій площадці, можливі перебої в процесі навантаження відходів, особливо під час цементажу, заміні бурового розчину і аварійних скидів. Також на дорогах місцевого значення з'являється велика кількість транспорту, навантаженого необробленими відходами буріння і як наслідок - розбиті дороги, розливи відходів, аварії, обурення громадськості. Також, при такому підході абсолютно не передбачена Утилізація (переробка і використання відходів для виготовлення нових продуктів). І це при тому, що підписавши Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, Україна взяла на себе зобов'язання щодо впровадження європейських принципів поводження з відходами. А основним принципом поводження з відходами є отримання з них вторинної сировини. Також, саме поводження з відходами при безамбарному бурінні викликає найбільше запитань у громадськості при проведенні громадських слухань і у обласної влади при узгодженні ліцензій на розробку родовищ, а випадки несанкціонованого розміщення відходів перестали бути рідкістю.

Тільки за 2017-2018 роки було зафіксовано 5 фактів несакціонованого розміщення відходів буріння, що призвело до висвітлення в засобах масової інформації, обурення громадськості і влади, репутаційних втрат для бурових компаній. І це при тому, що їх провини в зафіксованих випадках часто немає, оскільки вони є наслідком бажання підрядних організацій зменшити транспортні витрати і скоротити маршрут. Саме це і призводить до розміщення відходів буріння на найближчих полігонах побутових відходів, в полях і лісопосадках.

Про новий підхід до утилізації бурових шламів розповідає менеджер проектів ТОВ "ЕкоТекОйл" Гліб Рижов:
Фахівці нашої компанії більше 10 років працюють на ринку поводження з відходами, розробляючи і впроваджуючи різні технології утилізації проблемних відходів. Про буровий шлам і необхідність застосування нормальних методів утилізації говорять на всіх екологічних і енергетичних комісіях, громадських слуханнях. Це дійсно гостра проблема і ми поставили перед собою мету її вирішити.

Головне для нас зробити це правильно з екологічної точки зору і зручно для бурових компаній. Нам треба було вирішити кілька питань:
- безперервний прийом відходів буріння, обсяг надходження яких часто перевищує 200 м3 на годину;
- зневоднення і знешкодження відходів буріння і максимальне повернення води для приготування бурового розчину;
- зменшення проходження вантажного транспорту по буровому майданчику і дорогах місцевого значення;
- правильне використання оброблених відходів;
- отримання повного пакету дозвільної документації, аналізів, експертиз.

Так, в результаті кропіткої роботи і великої кількості експериментів з'явилася технологія "Фільтруючий басейн", мета якої полягає в повній переробці відходів буріння у вторинну сировину. Для застосування зазначеної технології на території України отримано повний пакет дозвільних документів, проведені всі аналізи і експертизи.

На сьогодні в Україні, за технологією "Фільтруючий басейн", виконані роботи з утилізації відходів буріння на чотирьох бурових майданчиках. На кожному з них прийнято і утилізовано понад 4000 м3 відходів буріння, а в повторне використання повернуто понад 1000 м3 технічної води.

45464867_335920646973402_8258039860330233856_n

За результатами утилізації відходів буріння за запропонованою нами технологією виходять як похідні:
- відфільтрована вода, яку можна використовувати для приготування бурового розчину, зливати на очисні споруди водоканалу, використовувати для технічних потреб підприємств. Зазначені методи поводження підтверджують результати експертизи та рекомендації Інституту громадського здоров'я імені А.М. Марзєєва;
- безпечний сухий залишок, «Суміш мінералів для облаштування територій
«ECOTEC-GEO+» (ТУ У 08.9-40371287-002: 2018). Ця суміш призначена для підсипки полігонів твердих побутових відходів та твердих промислових відходів, планування територій при будівництві доріг і промислових об'єктів, рекультивації кар'єрів, шахт та інших об'єктів техногенного характеру, облаштування обвідних і загороджувальних дамб, валів, насипів тощо. Зазначені методи поводження підтверджують ТУ, результати експертизи та рекомендації Інституту громадського здоров'я імені А.М. Марзєєва.
- установку "Фільтруючий басейн" ми встановлюємо на підготовлений нашими або силами замовника майданчик. Розмір і обсяг установки розраховуються залежно від проектної кількості відходів буріння;
- безпосередньо з прийомних ємностей, за допомогою спеціальних насосів, відходи буріння по пульпопроводу транспортуються до установки.
- під час транспортування відходи обробляються флокулянтами, коагулянтами та іншими реагентами з метою зв'язування сухого залишку, відділення води і нейтралізації хімічних елементів;
- через фільтруючу стінку басейну вода стікає в обвідний канал, а по ньому в приймальну ємність, звідки повертається в повторне використання для приготування бурового розчину або вивозиться, а сухий залишок знаходиться у "Фільтруючому басейні"до закінчення буріння.

Про суть технології і про технічні проблеми, які довелося вирішити, розповів винахідник, головний інженер ТОВ "ЕкоТекОйл" Юрій Мамонов.
Під час першого впровадження технології технології довелося вирішити безліч технічних та інженерних питань. Адже ми стали частиною процесу буріння, який повинен працювати як годинник, як один злагоджений механізм. Ми змогли забезпечити безперебійний прийом відходів при великих скидах, сконструювати систему викачування і подачі відходів, систему обробки відходів флокулянтами і реагентами.

Технологічний прийом, який ми запропонували використовувати при роботі з буровими відходами, нами вже багато років використовується для зневоднення різних шламів, мулів і затоплених відходів промислових підприємств.

Впроваджуючи технологію "Фільтруючого басейну" при роботі з відходами буріння ми зіткнулися з необхідністю підлаштовувати технологічний прийом під особливості роботи бурової:
- цілодобовий, безперервний режим роботи протягом 4-6 місяців;
- постійно мінливий гранулометричний склад вибурюваної породи;
- застосування різних бурових розчинів і зміна їх хімічних і фізичних характеристик;
- нерівномірне надходження бурового шламу в прийоми від 0 до сотень кубів на годину.

Конструкція фільтруючого басейну являє собою збірну металоконструкцію круглої форми, встановлену на гідроізольованому майданчику з обвідними каналами для відфільтрованої води. Стінки виконані зі спеціально підібраної фільтруючої тканини. Перш ніж потрапити в басейн, шлам проходить обробку флокулянтами і коагулянтами для укрупнення дрібнодисперсних частинок, що в свою чергу призводить до збільшення швидкості водовіддачі. В результаті ми отримуємо відфільтровану технічну воду і зневоднену породу. Розміри басейнів і їх місткість легко підлаштовуються під проектний обсяг свердловини.

Технологія дозволяє додатково впливати на шлами з метою нейтралізації токсичних компонентів в бурових відходах.
З нашої точки зору запропонована нами технологія дуже добре вписується в безамбарний спосіб буріння. У ній збережена головна властивість амбару - накопичувач і прибраний головний недолік - забруднювач.

Технологія "Фільтруючого басейну" дозволяє знизити токсичність відходів буріння, розділити на рідку і тверду фазу, повторно використовувати воду, а породу розглядати не як відхід, що вимагає обов'язкового поховання, а як сировину або матеріал для подальшого використання.
В даний час нашою компанією проведені і проводяться роботи по прийому шламів на чотирьох бурових. Ми постійно вдосконалюємося, усуваючи недоліки.

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com