Новини
Україна вперше пройшла зиму на власному газі

417392041_905486398248324_7996267222997390782_n

Очільник НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявив, що цьогоріч Україні вперше вдалося пройти зиму, користуючись лише газом власного видобутку.

Про це Чернишов у п’ятницю, 1 березня, написав у Facebook.

"Історична подія. 10 років тому в це ніхто б не повірив. Два роки тому, коли почалась повномасштабна війна, в це теж складно було повірити. Але ми це зробили і плануємо підтримувати тенденцію енергонезалежності України й надалі", – йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, очільник уряду Денис Шмигаль раніше заявляв, що ключовим пріоритетом України є зведення до нуля імпорту й покриття власних потреб газу.

За даними Асоціації газовидобувних компаній України у 2023 році було закладено 150 нових газових свердловин.
Це рекордна кількість з 2018 року, відколи діє стимулююче оподаткування.
Торік газовидобувники на 32% наростили кількість нових свердловин до показників 2018-го та вдвічі збільшили обсяги, якщо порівняти з першим роком російської агресії.
Важливо зазначити, що частка свердловин, які були закладені в Україні під час повномасштабної війни становить більше третини від загальної кількості за останні шість років.

У 2023-му на українському ринку в роботі в середньому було задіяно 42 бурові верстати – більше половини від загальноєвропейських показників. І це, незважаючи на всі воєнні ризики, регулярні обстріли, складнощі із логістикою обладнання та відсутністю міжнародних сервісних компаній.
Зростання активності в секторі відбулося завдяки успішним діям української армії на фронті та збереженим податковим стимулам.
Ні для кого не секрет, що найбільші родовища в Україні виснажені на понад 80%, вони розробляються ще з 1960-1970 років. Природне падіння на старих свердловинах щороку складає в середньому 15%. Тож, єдиний шанс для компаній підтримувати і нарощувати видобуток газу – це бурити нові свердловини.
Головними факторами для видобувників у прийнятті інвестиційного рішення щодо буріння є: геологія, вартість робіт, доступність обладнання і технологій та щонайважливіше – фіскальна система, яка діє в країні.

 

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com