Новини
Україна відкриває двері інвесторам

IAN LEWIS

630_360_1517867222-3771
Країна має великі невикористані запаси газу і хоче їх розблокувати за допомогою іноземних партнерів

Україна прагне відродити долю газової промисловості, яка боролася за реалізацію свого потенціалу з кінця радянської епохи. Уряд сподівається залучити новий інтерес до галузі за допомогою оновленого галузевого законодавства і більшої прозорості бізнесу, але міжнародні інвестори, ймовірно, будуть діяти з обережністю, принаймні, до закінчення президентських виборів, які відбудуться в кінці березня.

З грудня 17 берегових блоків стали доступні через так звані «електронні аукціони» і 12 блоків - через УРП. УРП відкриті для іноземних і вітчизняних інвесторів, в той час як виставлені на аукціон блоки відкриті тільки для вітчизняних компаній. В цілому, згідно з урядом, 42 берегових блоки, що займають площу 20 000 км2, будуть виставлені на ліцензійних аукціонах у 2019 році. У операторів буде три місяці для подачі заявок з моменту офіційного анонсування лотів.

За даними Асоціації виробників газу України, видобуток газу в Україні впав з 20,5 млрд. кубометрів у 2014 році до 19,9 млрд. кубометрів у 2015 році, але з тих пір зріс, досягнувши приблизно 21 млрд. кубометрів в 2018 році.

Представники промисловості кажуть, що модернізація і підвищення ефективності допомогли виправити становище в секторі. Проте, велика частина інфраструктури газового сектора залишається застарілою, ще з радянських часів, тому необхідні нові вливання коштів і досвіду для пошуку і вилучення нових резервів для заміни запасів з виснажених родовищ.

Згідно з даними, наданими урядом, доведені запаси країни становлять близько 1,1 трлн м3, однак ця цифра підлягає уточненню. Як іноземні учасники цього сектора повідомили в інтерв'ю Petroleum Economist, оцінка запасів для газоносних ділянок, яка спирається на історичні дані радянських часів, може бути неточною, а отже її краще сприймати як індикатор можливих, а не доведених запасів.

За їх словами, пошук інформації про те, які дані вже існують для деяких із запропонованих площ, також може бути складним завданням. Незважаючи на те, що були зроблені зусилля з оцифрування результатів старих сейсмічних досліджень для розгляду потенційними інвесторами, велика частина їх залишається в архіві і відсутня у відкритому доступі.

Іноземні фірми, в тому числі Schlumberger і Weatherford, вже працюють в країні в якості постачальників послуг. Державне газодобувне підприємство «Укргазвидобування» шукає партнерів для укладення контрактів для збільшення видобутку на зрілих родовищах.

РОЗШИРЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОГРАМ

Київ знає, що буде проблемою заманити інвесторів в країну, в якій панує політична нестабільність, корупція і слабка прозорість бізнесу.

Блоки в основному розташовані недалеко від кордонів країни, у напрямку до західних і східних кордонів. Деякі з тих, які знаходяться на заході, розташовані поблизу території, контрольованої проросійськими угрупуваннями, які захопили її в ході бойових дій після повалення проросійського президента Віктора Януковича в 2014 році. Це служить нагадуванням про те, що Україні все ще потрібно багато працювати, щоб переконати інвесторів в тому, що це надійне місце для інвестицій, вважають регіональні спостерігачі.

Країна прагне зменшити свою залежність від поставок російського газу після анексії Росією Криму та участі у військових діях на сході України. Зусилля Росії щодо зниження значущості України як маршруту транзиту газу шляхом розробки проекту трубопроводу Nord Stream 2 в північній Європі додали ще більше недовіри до і без того складних відносин.

Представники уряду і газової промисловості, які 29 січня в Лондоні пропонували інвесторам можливість отримання ліцензій, були оптимістичні, незважаючи на труднощі. За їх словами, законодавчі, податкові та правові реформи, а також кроки в напрямку більшої прозорості зробили сектор конкурентоспроможним.

«Парламент виконав свої зобов'язання по видобутку. Все, що було обіцяно, виконано», - заявила на форумі Ольга Белькова, заступник голови паливно-енергетичного комітету українського парламенту. «Я не думаю, що ми можемо що-небудь поліпшити з точки зору законодавства ... Закон про ринок газу такий самий, як і в Європі».

Чиновники також вважають, що присутність на українському ринку міжнародних нафтових трейдерів, таких як Trafigura і Engie, є підтвердженням того, що місцевий газовий ринок є відкритим, і виробники зможуть продавати свою продукцію за справедливою ціною.

Є також надія на те, що інфраструктура зберігання газу в країні, яка недостатньо використовується і була спочатку побудована для розміщення транзитного газу з російських газових родовищ, може забезпечити Україні вигідну позицію.

МЕХАНІЗМ ПРОЗОРОСТІ

Рішення про проведення онлайн аукціону для внутрішніх покупців представляється як свідчення прихильності ліквідації корупції при укладанні газової угоди. Чиновники кажуть, що використання онлайн-додатків гарантує, що всі аспекти угод фіксуються, щоб усунути бюрократію, здатну уповільнити процес.

Україна приєдналася до Ініціативи прозорості у видобувних галузях у 2013 році, коли почалися економічні реформи, в тому числі в сфері добувної промисловості. Темп реформ сповільнилося в період нестабільності, що передував президентським виборам 2014 року.

Підготовка до майбутніх виборів, призначених на 31 березня, була менш гарячковою.

Українські чиновники одностайні в тому, що всі основні кандидати прагнуть оживити сектор видобутку і продовжать реформи.
«Ми розраховуємо лише на збільшення видобутку газу, на відміну від ситуації, яка спостерігалася п'ять або шість років тому, коли вигідна угода з Росією принесла б вам президентське крісло», - сказала Белькова потенційним інвесторам.

Тим не менш, деякі інвестори зволіють почекати, доки політика переможців не стане ясною.

ПЕРЕДВИБОРНА НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ

Белькова визнала, що передвиборна невизначеність може втрутитися в бізнес-плани, навіть при тому, що політична обстановка в країні спокійніше, ніж п'ять років тому. Белькова є членом партії чинного президента Петра Порошенка, який стикається з жорсткою конкуренцією з боку, зокрема, колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

У ранніх опитуваннях лідирує Тимошенко, а Порошенко, який виграв вибори в 2014 році, сильно відстає. Вона була лідером Помаранчевої революції в 2004-2005 роках, яку пізніше посадив у в'язницю Янукович, колишній союзник, який переміг її на президентських виборах 2010 року. Янукович був повалений після народного повстання в 2014 році, проклавши шлях до обрання Порошенка.

Тимошенко вважається кандидатом-популістом, який користується потужною підтримкою серед українських націоналістів. Вона виступає за проєвропейську і пронатівську політику, але газова угода 2009 року, підписана, коли вона займала пост прем'єр-міністра, що різко збільшила ціну, яку Україна платила за російський газ, погіршило її репутацію серед багатьох українців.

Інші кандидати, такі як Володимир Зеленський, комік, добре відомий в країні, також отримують сильну підтримку. Але спостерігачі в Україні відзначають, що прогнози опитувань в минулому були далекі від істини, і результати виборів важко передбачити.

https://www.petroleum-economist.com/articles/politics-economics/europe-eurasia/2019/ukraine-opens-arms-to-upstream-investors

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com