Новини
Україна може стати ключем до вирішення кризи зберігання газу в Європі

143523

Європейські сховища газу заповнені майже до країв - і в зв'язку з теплою погодою, і в зв'язку з пандемією коронавіруса, що позначається на попиті і перенасиченні ринку, внаслідок чого обсяги газу в сховищах навряд чи скоро впадуть.


Новий аналітичний звіт, наданий Wood Mackenzie, передбачає, що жовтень може виявитися критичним для ринку, і висуває на перший план потенційне рішення проблеми зберігання.
В кінці березня в сховищах Європи розміщувалося 57 мільярдів кубометрів (БМ3), що є рекордом для цієї пори року. Високий рівень зберігання ще більше послаблює і без того переповнений літній ринок.
Грем Фрідман, головний аналітик Wood Mackenzie, сказав: «Не дивлячись на те, що надлишок пропозиції викликає занепокоєння на ринку, він відкриває потенціал для використання поки недостатньо завантажених сховищ України для зберігання частини цього газу до тих пір, доки ситуація на ринку не покращиться - або наступної зими, або в наступні роки».


В кінці жовтня 2019 року в сховищах Європи було зафіксовано рекордні 103 млрд куб. Відбори газу протягом зимового періоду були незначними, в результаті чого на початку 2020 року в сховищах залишалося 94 млрд куб. м. Використання сховищ в 1 кв. 2020 р. перебувало на рівні нижче середнього.
Дуже м'яка зима в поєднанні з великим надлишком скрапленого природного газу (СПГ) і трубопровідного газу, а також низькими цінами - позначилися на використанні ресурсів сховищ. З середини березня заходи щодо стримування поширення коронавірусу вплинули на континентальний попит, особливо в промисловому і комерційному секторах.


За словами Фрідмана, щоденний відбір газу зі сховищ впав з пікових значень на початку лютого, що перевищили 600 мільйонів кубометрів на день, до приблизно 360 мільйонів кубометрів на день протягом третього тижня місяця. Середньодобові відбори за березень склали 212 млн. кубометрів на день, що приблизно на 23 млн. кубометрів на день нижче середнього показника за місяць.
Він додав: «До кінця березня, коли закінчуються річні контракти на зберігання і починається новий цикл зберігання, в Європі був зафіксований рекордний показник зберігання - 57 млрд куб. м газу - на 13 млрд куб. м вище, ніж в березні 2014 року і на 25 млрд куб. вище, ніж середній показник за 5 років - 32 млрд куб. Це зовсім інша картина у порівнянні з 2018 роком, коли в той же час року був встановлений рекордний мінімум в 20 млрд. кубометрів».
«Щоб повернутися до середнього показника п'ятирічних запасів в 92 мільярди кубометрів до кінця жовтня, Європі потрібно буде закачати тільки 35 мільярдів кубометрів в сховища. У 2018 році було потрібно закачати 71 млрд. кубометрів, а в минулому році -50 млрд. кубометрів. В середньому за рік в цілому було закачано близько 60 млрд. кубометрів».


«Закачка 35 млрд куб. м, ймовірно, буде завершена до початку вересня, проте цього буде недостатньо для задоволення всіх поставок. Ми прогнозуємо закачування додаткових 13 мільярдів кубометрів. В результаті загальні запаси газу до кінця жовтня складуть до 105 мільярдів кубометрів».
За словами Фрідмана, з огляду на глобальний надлишок СПГ і трубопровідного газу, закачування 48 мільярдів кубометрів газу в європейські сховища може виявитися недостатнім для задоволення попиту на потужності цього літа.
«Одним з варіантів вирішення цієї проблеми було б використання українських сховищ, - додав він. - При потужності 32 млрд куб. м це стане значним додатковим ресурсом для зберігання газу».


«Як і в Європі, в Україні була дуже м'яка зима, тому на кінець березня її запаси складали близько 15 млрд. куб. м. Якщо сховища будуть поповнюватися протягом літа з тією ж швидкістю, що і в середньому за історичний період, до кінця жовтня в них буде близько 23 млрд куб. м. Це залишає 9 млрд куб. м невикористаними на майбутню зиму, які можуть бути використані європейськими трейдерами».
«Сукупна вартість використання українських сховищ з урахуванням пов'язаних з цим зборів за транспортування трубопроводами між сусідніми країнами не перевищує 3,16 євро/МВт, що дає достатній стимул для використання цих потужностей».


Хоча Фрідман зазначив, що цього літа в сховища може бути закачано в цілому 57 млрд. кубометрів, це буде сильно залежати від різниці цін влітку/взимку, яка залишиться на рівні або вище 4 євро/МВт в європейських хабах, забезпечуючи достатній стимул для використання цих додаткових доступних ємностей.
Він додав: «Якщо ці 57 млрд куб. м буде закачано, це призведе до того, що обсяги наблизяться до середніх показників закачування в 60 млрд куб, які історично спостерігалися в Європі, що допоможе підтримати ринок в період надлишкової пропозиції».

https://www.woodmac.com/press-releases/europe_gas_storage_ukraine/

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com