Новини
Укргазвидобування візьме участь у двох міжнародних дослідженнях із захоронення вуглекислого газу

20230711_Photo_NaftogazUGV_CO2

Укргазвидобування отримало два гранти для участі в міжнародних проектах з декарбонізації. Проекти стосуватимуться дослідження можливостей для транспортування та захоронення вуглекислого газу (CO2), в тому числі, в західному та чорноморському регіонах України, разом із закордонними партнерами.

«Укргазвидобування у межах енергетичного переходу створило і розвиває напрям з декарбонізації та вивчення і розвитку нових та / або альтернативних видів енергії. Участь у подібних проектах дасть змогу поглибити наші знання з геологічного захоронення CO2 і здобути нові професійні контакти, що в майбутньому зможе бути використано у локальних проектах», – наголосив Максим Вітик, директор з розвідки та розробки Укргазвидобування.

У межах першого проекту Укргазвидобування долучиться до консорціуму із 47 партнерів з різних країн Європи, що досліджуватиме можливості для створення геологічних сховищ для захоронення вуглекислого газу та його транспортування в Європі. Консорціум очолює норвезький науковий центр SINTEF. Укргазвидобування працюватиме в межах східноєвропейського кластеру спільно з MND Group (Чехія) та Інститутом нафти і газу (Польща), Чеською геологічною службою та іншими промисловими компаніями. Проект розрахований на чотири роки та фінансуватиметься за рахунок фонду Horizon Europe, із загальним бюджетом гранту понад 37 млн євро.

У другому проекті фахівці Укргазвидобування спільно з партнерами з Румунії, Норвегії, Данії, Португалії та інших країн Європи аналізуватимуть можливості для транспортування CO2 в басейнах Північного, Балтійського та Чорного моря, Атлантичного узбережжя Європи. У межах проекту буде здійснене тестування інноваційної технології захоронення вуглекислого газу із спеціалізованих кораблів у морські свердловини. Проект триватиме впродовж 2023 – 2025 років. Участь у проекті стала можливою завдяки розпочатому партнерству Укргазвидобування з Норвезьким науково-дослідним центром NORCE. Грантові кошти, для забезпечення участі у проекті, будуть виділені компанії спеціалізованим фондом Clean Energy Transition Partnership (CETPartnership).

https://ugv.com.ua/uk/page/ukrgazvidobuvanna-vizme-ucast-u-dvoh-miznarodnih-doslidzennah-iz-zahoronenna-vuglekislogo-gazu

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com