Новини
«Укрнафта» буде підвищувати нафтовилучення на родовищах

 

корецький_photo_2023-05-29_09-38-168 
ПАТ «Укрнафта» оптимізує 28 систем підтримання пластового тиску на існуючих родовищах та впровадить нові системи там, де це потрібно.

«Ще за радянських часів підприємство активно впроваджувало різноманітні методи підвищення нафтовилучення. В першу чергу, теплові – закачка гарячої води та пари в пласт, внутрішньопластове горіння, різні методи заводнення. Ефект від внутрішньопластового горіння тривав понад 10 років, – пояснив директор ПАТ «Укрнафта» Сергій Корецький під час III Львівської антикризової нафтогазової конференції Ньюфолк НКЦ. – Маємо оптимізувати 28 систем підтримання пластового тиску, які у нас є, і впровадити інші нові системи на тих родовищах, де це доцільно. Для порівняння – в європейських бенчмарків 100% видобутої рідини повертається в пласт, в нас – в середньому всього 18%».

Компанія планує промислове впровадження сучасних методів підвищення нафтовіддачі: теплові, газові, полімерне заводнення і внутрішньопластове горіння.

корецький_photo_2023-05-29_09-38-167

-------------------
Питання енергетичної незалежності України – це питання національної безпеки. Сергій корецький
Сьогодні Сергій корецький взяв участь у ІІІ Львівській нафтогазовій антикризовій конференції, на якій разом з колегами обговорювали перспективи нарощування видобутку нафти і газу в Україні.
Наша країна має величезний досвід у цій сфері, і я впевнений, що, попри повномасштабне російське вторгнення, вже у найближчі роки разом з колегами ми зламаємо низхідний тренд.
Якщо поглянути в історію, то ця теза може викликати скепсис. Бо за останні 20-30 років видобуток нафти в Україні лише зменшувався. Пік виробництва Укрнафта припав на 1972 рік - майже 14 млн тонн. У 1991 році цей показник складав 4,2 млн тонн. А минулого року впав до менше, ніж 1,4 млн тонн. Щоб задовольнити потребу українських споживачів світлих нафтопродуктів, необхідно всім видобувним компаніям в Україні збільшити видобуток у 7 разів, до 10 млн тонн.
Що робити?
Укрнафта вже розробила програму, завдяки якій планує подвоїти видобуток нафти з 1,4 до 3 млн тонн до кінця 2027 року.

корецький_photo_2023-05-29_09-38-16

Що для цього потрібно? Ресурсна база, люди, гроші і сучасні технології.
Перші дві складові ми маємо. Дві другі плануємо залучити як самостійно, так і завдяки партнерам - інвесторам та підрядникам.
Фахівці Укрнафти обрали 20 родовищ, по яких незабаром офіційно оголосимо початок процедури відбору зовнішніх інвесторів. Для цього також потрібно отримати узгодження Загальних зборів акціонерів. На цих родовищах ми суммарно маємо запаси у розмірі 12 млн т нафти з конденсатом та 30 млрд куб м газу. Процедура відбору триватиме три місяці, контракт з партнерами підписуємо до кінця дії спецдозволу - тобто на 10-15 років.
На сьогоднішній день є 12 компаній, які письмово підтвердили зацікавленість в участі у цьому конкурсі. Це компанії з України, Словаччини, Франції, Великобританії, США, Канади, Мексики.
Ключовий принцип простий - рівень видобутку та прибутку Укрнафти у роботі з інвестором має бути вищим, ніж без його залучення.
Також запрошуємо до співпраці українських та іноземних підрядників з власною технікою та обладнанням.
Найближчим часом більш детально поділюся планами Укрнафти з нарощування видобутку на сторінках одного з провідних українських онлайн-медіа.
Дякую організаторам конференції, які зібрали разом всіх учасників заходу. Дякую колегам за цікаві виступи. Дякую ЗСУ за те, що ми можемо працювати.
Місія Укрнафти – внести визначальний вклад в енергетичну незалежність України.
Працюємо заради цієї мети!
Сергій корецький

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com