Новини
«Укрнафта» відкрила сучасний цех з ремонту УЕВН

22 грудня 2020 року на території Виробничої бази (Прилуки) Управління нафтопромислового сервісу ПАТ «Укрнафта» відкрили нові виробничі потужності з ремонту установок електровідцентрових насосів (УЕВН). Сучасна база – єдина в Україні, де проводять вхідний контроль нових УЕВН та ремонт УЕВН з оформленням протоколу комп’ютерної перевірки.

База оснащена новітнім обладнанням (виробники з США, з Німеччини, Великої Британії), яке розміщене в виробничих дільницях так, щоб пройти аудит потенційних закордонних замовників, із котрими проводяться попередні перемовини про співпрацю, а також, за необхідності, пройти сертифікацію American Petroleum Institute (API).

Потужності нового цеху дозволяють проводити вхідний контроль нових УЕВН та повний цикл ремонту УЕВН: лагодити двигуни, гідрозахист, насоси, кабелі та інші складові УЕВН. І це все виконується відповідно до показників заводу-виробника – після ремонту установка має повністю відповідати заводським параметрам.

Відповідно до робіт, потужності поділені на:

·        ділянку з ремонту секцій насосів та гідрозахисту;

·        ділянку з ремонту занурювальних електродвигунів;

·        ділянку з ремонту кабелів та кабельних подовжувачів.

Організація робіт на ділянці по ремонту секцій насосів та гідрозахисту включає три стадії:

·        перша – де обладнання проходить зовнішню та внутрішню мийку, розбирання та дефектування деталей та елементів обладнання;

·        друга – збирання, де обладнання безпосередньо збирають з перевірених деталей;

·        третя – перевірка якості проведеного ремонту на комп’ютеризованих стендах з оформленням протоколу.

Якість ремонту засвідчує протокол, сформований комп’ютером без людського втручання. У наявності стенди перевірки гідрозахисту та секцій насосів. Зокрема, стенд випробування ЕВН дозволяє знімати напірно-витратні характеристики та інші параметри в реальному часі. Стенд з випробування гідрозахисту дозволяє провести випробування зі зняттям всіх параметрів, в тому числі й під навантаженням.

Ділянка з ремонту занурювальних електродвигунів (ЗЕД) теж має повністю замкнутий цикл. Спершу розбирають двигун, видаляють обмотку. Далі – бокс внутрішньої мийки статорів ЗЕД та внутрішньої мийки валів. Поруч із боксом дві печі для сушки статорів ЗЕД. Потужності кожної розраховані на одночасне сушіння 6 статорів довжиною до 9 метрів.

Бокс лакопросочування розрахований на можливість одночасного просочування двох статорів ЗЕДів. Також база укомплектована двома лініями намотки статорів. Одна з ліній перемотки статорів зафіксована по довжині 6 метрів, друга – з можливістю збільшення до максимальних 9 м ремонтованого статора.

Після ремонту занурювальні двигуни проходять випробування. Комп’ютеризований стенд дозволяє перевірити роботу ЗЕДів як при холостому ходу, так і під навантаженням. Всі параметри після ремонту заносяться в протокол.

На дільниці з ремонту кабелів змонтовано і проведено пусконалагоджувальні роботи 4 ліній. Лінії дозволяють ремонтувати барабани з кабелями загальною вагою до 10 тонн.

Щодо безпосереднього проведення ремонтів, то в цеху повністю змінена організація робіт завдяки чіткому розмежуванню процесів. Тобто працівники, які розбирають / дефектують / збирають / перевіряють комплектуючі УЕВН, займаються лише своєю частиною ремонту і не переходять до наступного етапу. Подібний розподіл обов’язків сприяє контролю якості готової продукції – кожен наступний робітник перевіряє за попереднім та оперативно фіксує всі неточності (якщо вони є).

Сучасні технології з ремонту в цеху Виробничої бази (Прилуки) дадуть змогу збільшити міжремонтний період свердловин і зменшити затрати на тонну видобутої нафти. Це один із основних показників для компанії, який визначає ефективність роботи і собівартість продукції.

 

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com