Новини
«Укрнафтобуріння» звернулось до Верховного суду, щоб відновити видобуток

ВК «Укрнафтобуріння

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» звернулася до Верховного суду з метою збереження видобутку природного газу та уникнення кризових ситуацій під час осіннє-зимового періоду.

Компанія подала касаційну скаргу та заяву про зупинення виконання постанови Шостого апеляційного адміністративного суду, яке поставило під загрозу енергетичну безпеку України.

Нагадаємо, справа розглядалася за заявою Держгеонадра про поворот виконання судового рішення. Юристи ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» сформували чітку правову позицію. В першій інстанції Держгеонадра отримали відмову 9.08.2023 року ухвалою Київського окружного адміністративного суду, після чого подали апеляційну скаргу.

В апеляційній інстанції юристи компанії представили доводи і заперечення, що ґрунтувалися на тій же юридичній позиції.

На жаль, колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду не дослідив доводи ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», залишила поза увагою цілу низку аргументів і 28 листопада 2023 року задовольнила апеляційну скаргу Державної служби геології та надр України та шляхом повороту виконання рішення суду в адміністративній справі №2а-7778/09/2670 анулювала спеціальний дозвіл на користування надрами № 6349 від 10 липня 2019 року, згідно з яким ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» проводить свою діяльність.

Однак рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 03 вересня 2009 року у справі №2а-7778/09/2670, поворот у якому здійснила апеляційна інстанція, стосується видачі іншого спецдозволу – №5139 – який вже був анульований Держгеонадра у 2019 році.

Таким чином, відмінивши новий спецдозвіл, хоча справа стосувалася виключно старого, суд зупинив видобуток газу на Сахалінському родовищі.

1 грудня 2023 року, ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» провело всі необхідні технологічні заходи і вимушено виконало вимоги законодавства, яке забороняє здійснення діяльності з видобутку вуглеводнів без спеціального дозволу на користування надрами, який був анульований рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду.

Окремо варто зазначити, що спеціалісти ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» знайшли можливість забезпечити газопостачання села Китченківка Харківської області, яке пов'язане з технологічними комунікаціями підприємства, і не залишили людей взимку без опалення та можливості приготувати їжу взимку.

Компанія подала необхідні звернення до Верховного суду, щоб мати змогу і надалі працювати для зміцнення енергетичної незалежності України.

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» сподівається на верховенство права, здорового глузду та державницьку позицію.

 

 

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com