Новини
«Укртатнафта» пропонує шляхи зменшення цін на нафтопродукти

ПАТ «Укртатнафта» цілком підтримує ініціативи  Президента України В. Зеленського та Міністерства економіки стосовно зниження податкового навантаження на нафтопродукти з метою зменшення роздрібних цін на бензин і дизельне паливо шляхом зменшення ПДВ до 7%. Зменшення цін на нафтопродукти вкрай важливе для українського споживача в умовах зростання світових цін на нафту вище 100 доларів США за барель та послаблення курсу національної валюти.

ПАТ «Укртатнафта» в цей складний період ще раз наголошує, що у разі потреби повністю забезпечить потреби української економіки в бензинах, а також здатне вдвічі наростити обсяги виробництва дизпалива, скрапленого газу, авіаційного пального, бітумів.

Але зниження ПДВ тільки на бензин і дизельне паливо призведе до зменшення переробки нафти в Україні, тому що стимулюватиме лише імпорт нафтопродуктів,  в тому числі з країни-агресора, та створить умови для вимивання обігових коштів у вітчизняного виробника, що призведе до зменшення обсягів виробництва нафтопродуктів в Україні.

Збільшення переробки в Україні можливе лише за рахунок імпортованої нафти. ПАТ «Укртатнафта» має контракти з постачальниками азербайджанської нафти. При митному оформленні сплачується ПДВ за ставкою 20% та включається до податкового кредиту. Більше сплатили при ввезенні сировини – більше включили до податкового кредиту, тобто до повернення з бюджету. Ставка ПДВ на сировину не впливає на обсяги надходжень до бюджету, адже впливає ставка  ПДВ на кінцевий продукт споживання.

Якщо ставка ПДВ на нафтову сировину 20%, а на нафтопродукти 7%, то це призведе до втрачання НПЗ обігових коштів і зменшення обсягів закупівлі нафти, зниження переробки, зростання собівартості українських нафтопродуктів та збільшить залежність України від постачання нафтопродуктів з РФ та Білорусі.

З метою формування прозорого фіскального підходу та вирішення стратегічної мети зменшення цін для українського споживача, необхідно встановити ставку ПДВ у розмірі 7% на бензин, скраплений газ, дизельне паливо (коди УКТЗЕД 2710 12 41 94, 2710 12 45 12, 2710 12 41 34,              2710 12 49 12,  2710 19 43 00, 2711 13 97 00), а також на нафтову сировину за кодами УКТЗЕД 2709 00 90 00, 2709 00 10 00.

 

ДОВІДКА:

Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта" була створена в 1994 році у відповідності до указів Президентів України і Республіки Татарстан. ПАТ «Укртатнафта» є лідером нафтопереробної промисловості України і найбільшим виробником високоякісних нафтопродуктів. Проектна потужність - 18.6 млн. тонн переробки сировини в рік. Потужності Компанії розраховані на роботу з всіма типами нафти і газового конденсату.

ПАТ "Укртатнафта" виробляє широкий асортимент товарної продукції високої якості, в тому числі екологічно чисті бензини і дизельне паливо, що відповідають стандарту Євро-5. Продукція ПАТ «Укртатнафта» має кращі рекомендації від споживачів і добре відома в Україні та за кордоном. З метою подальшого поліпшення екологічних якостей продукції, зниження шкідливих викидів, а також збільшення виходу світлих нафтопродуктів в ПАТ «Укртатнафта» прийнята і успішно реалізується програма модернізації виробництва.

ПАТ "Укртатнафта" займає вигідне географічне положення. Перебуваючи в центрі України і використовуючи розвинену мережу залізничного і автомобільного транспорту, Компанія забезпечує швидку доставку нафтопродуктів споживачеві. Досить близьке розташування морських портів значно розширює експортні можливості Компанії.

В ПАТ "Укртатнафта" працює близько 3000 чоловік. Будучи бюджетоутворюючим підприємством міста і регіону, «Укртатнафта» здійснює активну соціальну діяльність і бере участь в регіональних проектах.

ПАТ "Укртатнафта" проводить гнучку збутову політику і має міцні ділові зв'язки з провідними зарубіжними компаніями і фінансовими організаціями.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com