Новини
Чи зможуть регулятори діяти досить швидко, щоб відновити ринок, що обвалився?

завантаження (2)

Зіткнувшись з пропозицією скоротити видобуток нафти в Техасі на 1 млн. барелів на добу з 1 червня, за умови, що інші виробники скоротять видобуток ще на 4 млн. барелів на добу, Техаська залізнична комісія відклала ухвалення рішення, щоб розглянути варіанти.


Пропозиція була зроблена Райаном Сіттоном, єдиним інженером в раді з трьох осіб, який попросив провести голосування за пропозицією, яка вимагатиме від кожного оператора в Техасі, що виробляє більше 1000 барелів на добу, скоротити видобуток на 20% від свого пікового рівня.


Сіттон зізнався, що просив своїх колег, які, на відміну від нього, балотуються на переобрання, зробити крок, який йде врозріз з філософією вільного ринку стількох виборців Техасу, і зробити це швидко.


Він відзначив падіння цін на нафту на цьому тижні, що є лише однією з ознак стрімкого падіння галузі, яке призвело до масових звільнень.
«Це незвичайна ситуація... Коли я чую, що ринок працює. Яка частина цього виглядає як ринок? - сказав він. - Я не вважаю бездіяльність з нашого боку прийнятною».


У той час як інші члени ради визнали необхідність вирішення проблеми раптового зниження попиту, що загрожує нафтовим і сервісним компаніям штату, член комісії, юрист Крісті Креддік засумнівалася в тому, чи буде пропозиція, заснована на повноваженнях комісії обмежувати економічно неефективний видобуток, юридично обгрунтованою.


«Ми повинні переконатися, що у нас є правові підстави на відповідні дії», - сказала Креддік. За її словами, судові процеси неминучі, і членам комісії слід проконсультуватися із співробітниками Техаської залізничної комісії і генеральним прокурором Техасу.


У період між цим та наступним засіданням Сіттон звернеться з проханням до співробітників Залізничної комісії підготувати план із введення в дію плану скорочення видобутку, в той час як його колеги вивчать законодавство і звернуться до інших виробників в пошуках способів вивести з ринку мільйони непотрібних барелів нафти.


Голова Залізничної комісії Уейн Крістіан заявив, що контактував з провідними органами регулювання енергетики Канади та Північної Дакоти щодо встановлення квот і способів скорочення видобутку.


Губернатор Північної Дакоти Дуг Бургум скликав екстрену нараду для розгляду проєкту постанови, яка б підготувала грунт для дій зі скорочення видобутку нафти. Він назвав продаж нафти за поточними цінами марним витрачанням ресурсів.


Після засідання 21 квітня Промислова комісія Північної Дакоти прийняла рішення провести моніторинг ф'ючерсів на ціни на нафту в найближчому майбутньому і визначити, чи потрібні публічні слухання для вирішення складної проблеми.


Канадські офіційні особи запропонували вихід, грунтуючись на своєму досвіді в скороченні видобутку нафтоносних пісків через обмежену пропускну здатність трубопроводів і зниження цін на нафту.


План, запропонований Сіттоном, передбачає, що інші виробники погодяться скоротити обсяги видобутку на 4 мільйони барелів на добу, інакше він не вступить в силу. Сіттон сказав, що квоти будуть застосовуватися до операторів, що виробляють понад 1000 барелів на добу. Ті, хто пробурив свердловини з моменту останнього звіту про видобуток, можуть запросити коригування квоти.


Система квот автоматично припинить діяти, коли глобальний попит повернеться до відмітки 85 мільйонів барелів на добу, що становить близько 85% від рівня, який був зафіксований до пандемії COVID-19.


Під час ранкового засідання ринок відкрився черговим раундом різкого зниження цін, що змусить виробників скоротити обсяги буріння і стримувати видобуток в той час, коли кожен проданий барель збільшує втрати.


За оцінками Rystad Energy, значна частина з 400 мільйонів барелів ємностей для зберігання сирої нафти, що залишилися, знаходиться в США, але при нинішніх темпах видобутку вони можуть бути заповнені «протягом кількох тижнів».


Ближче до кінця зустрічі Крістіан описав проблему не як погано врегульований ринок, що вимагає швидкого скорочення видобутку техаськими виробниками, а як міжнародну війну за частку на ринку нафти.


«З Саудівської Аравії до Сполучених Штатів йде флотилія з великою кількістю нафти», - сказав він. Описуючи проблеми, з якими стикаються американські виробники, він додав: «Це війна для нашої галузі, оголошена іноземним противником».


https://pubs.spe.org/en/jpt/jpt-article-detail/?art=6931

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com