Новини
Чи може що-небудь завадити масовому нафтовому буму у Бразилії?

photo_2021-04-09_16-01-50

Пандемія COVID-19 мала великий вплив на ціни на нафту, створивши суттєву невизначеність щодо перспектив глобального попиту на енергію. Постійне перенасичення ринку сирої нафти та твердження, що піковий попит на нафту може відбутися раніше, ніж передбачалося, також впливають на ціни на енергію. Ці стримуючі фактори не змогли перешкодити масовому нафтовому буму у Бразилії. Зростаючий попит на більш легкі малосірчані сорти нафти з Азії, а також більш посилений, ніж очікувалося, внутрішній попит на бензин стимулюють нафтову промисловість Бразилії. Попит Китаю на більш легкі малосірчані сорти нафти, спричинений введенням ММО нових стандартів з 1 січня 2020 року (IMO2020), що значно обмежують вміст сірки у морському паливі, є важливим фактором ринкового нафтового буму Бразилії. У листопаді 2020 року Китай, друга за величиною економіка у світі, щодня імпортував у середньому трохи більше 11 мільйонів барелів сирої нафти, що на 10,1% більше, ніж у попередньому місяці, хоча майже на 1% менше, ніж роком раніше.

Бразилія стала ключовим постачальником сирої нафти для азіатських нафтопереробних підприємств. До кінця жовтня 2020 року найбільший виробник нафти в Латинській Америці став третім за величиною постачальником нафти в Китай. Це пов’язано зі швидко зростаючою популярністю малосірчаних сортів нафти Búzios та Lula, які через низький вміст сірки дешевші та легші для переробки на паливо, яке відповідає вимогам IMO2020. Впровадження IMO2020 значно впливає на попит та динаміку цін на малосірчані сорти нафти, при цьому попит на морське паливо, як очікується, цього року зросте майже на 1% порівняно з 2019 роком. Морська торгівля становить близько 90% від загального обсягу світової торгівлі, що підкреслює її важливість для функціонування світової економіки. Це пояснює, чому IMO2020 має такий значний вплив на попит на малосірчані сорти нафти, а також на те, що бразильські сорти нафти Búzios і Lula продаються за ціною вище міжнародної базисної ставки. За даними Oilprice.com, сорт Lula торгується на рівні 5%, або 2,78 долара за барель відносно сорту Brent.

Зростаючий попит на малосірчані сорти сирої нафти, видобуті на підсоляних родовищах Бразилії, змусив Petrobras зосередитися на розвитку своєї діяльності на підсоляних родовищах. Національна нафтова компанія Бразилії передбачила в 2021-2025 роках капітальні витрати на розвідку та видобуток в розмірі 46,5 мільярда доларів. Рівень беззбитковості проектів на розвідку та видобуток повинен становити 35 доларів за сорт Brent або менше. Petrobras виділила 70% цього бюджету на розробку своїх підсоляних нафтових родовищ, зокрема Búzios, де буде витрачено 36% від загальної суми. Преміальна ціна на сиру нафту сорту Búzios є основною причиною зосередження Petrobras на розширенні операцій на глибоководному родовищі Búzios. Підконтрольна державі нафтова компанія планує розмістити чотири нові плавучі установки зберігання та відвантаження СПГ на родовищі Búzios в період з 2022 до 2025 рр., а також збільшити кількість видобувних свердловин до 29. Нещодавно компанія Petrobras повідомила, що завершила буріння нової свердловини на родовищі Búzios, де виявила, за її словами, "нафту чудової якості". Це надасть поштовх видобутку підсоляної нафти у Бразилії. Енергетичний гігант також розробляє власне родовище Itapu, яке, як очікується, дасть першу нафту вже наступного року, на три роки раніше, ніж планувалося спочатку. Це родовище містить сиру нафту, схожу на сорт Búzios, тобто вона також буде дорожча за Brent. Родовища Lula та Búzios характеризуються низьким рівнем беззбитковості, що, наряду з торгівлею дорожчою за Brent нафтою, підвищує їхню прибутковість. За даними Petrobras, надглибоководні родовища Búzios та Lula перекачують сиру нафту з рівнем беззбитковості менше 35 доларів за барель. Якщо Brent торгується на рівні 51 долар за барель, а Lula продається за 53 долари за барель, Petrobras має значний стимул збільшити видобуток на цих родовищах. Окрім високого попиту нафтопереробних підприємств Азії на підсоляну сиру нафту Бразилії, більш сильний, ніж очікувалося, внутрішній попит також сприяє масовому нафтовому буму країни. За даними Bloomberg, споживання палива в найбільшій економіці Латинської Америки нещодавно зросло до допандемічного рівня і продовжуватиме зростати у 2021 році. Попит на малосірчане паливо компанії Petrobras є стійким і зростатиме через глобальний поштовх до значного зменшення викидів сірки.

Ці події спричинили зростання видобутку підсоляної нафти в жовтні 2020 р. на 6% порівняно з попереднім роком - в середньому трохи більше 2,5 млн. барелів на день. В результаті офшорний видобуток підсоляної нафти склав 85,5% від загального видобутку нафти в Бразилії проти 81% за аналогічний період 2019 року. Тим не менше, скорочення витрат основними енергетичними компаніями, включаючи Petrobras, та зупинка неекономічних свердловин через пандемію спричинили падіння загального жовтневого видобутку вуглеводнів у Бразилії на 2,6% в річному обчисленні. Видобуток в результаті склав в середньому трохи менше 3,7 мільйона барелів нафтового еквівалента щодня.

Хоча пандемія вразила нафтову промисловість Бразилії, що призвело до падіння видобутку через скорочення бюджету та закриття свердловин, вона, здається, не завдала істотної довгострокової шкоди. Очевидно, що видобуток підсоляної нафти продовжуватиме зростати завдяки, зокрема, попиту з боку азіатських нафтопереробних підприємств. Додатковими стимулами стануть посилення попиту на сиру нафту та продукти переробки, розробка вакцини, зменшення масштабів пандемії та відновлення світової економіки. За оцінками УЕІ США, глобальне споживання нафти зросте на 6% у річному обчисленні протягом 2021 року до 98 мільйонів барелів щодня. З цих причин видобуток нафти в Бразилії значно зросте завдяки Petrobras, яка в жовтні видобула 73% від загального обсягу видобутку нафти в країні. Метою компанії до 2025 року є видобуток нафти на рівні 2,7 мільйона барелів щодня.

https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Can-Anything-Stop-Brazils-Massive-Oil-Boom.html

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com