Новини
Які компанії нафтогазового сектора можуть розраховувати на інвестиції?

dominion-truck

Інна Кучеренко

Пару тижнів тому новинні агентства повідомили про першу після тривалої паузи велику інвестицію компанії Уоррена Баффета Berkshire Hathaway.

Для вкладення $ 9,7 млрд інвестори обрали американську енергетичну компанію Dominon Energy.
Підрозділ Berkshire Hathaway Energy спеціалізується на інвестиціях в найбільш перспективні енергетичні проєкти, більшість з яких відносяться до відновлюваних джерел.
В даному випадку Berkshire Hathaway Energy виплачує близько $ 4 млрд за активи в сегменті передачі і зберігання газу і покриває боргові зобов'язання Dominon Energy на суму в розмірі майже $ 6 млрд.

ЩО ПРИВЕРНУЛО ДОСВІДЧЕНИХ ІНВЕСТОРІВ В DOMINION ENERGY?
Нещодавно компанія зіткнулася з необхідністю відмовитися від будівництва газопроводу через протести природоохоронних організацій і представників американських корінних народів. До Dominion Energy були подані судові позови.
Варто відзначити, що тиск екологічних організацій і місцевих громад на нафтогазові компанії значно ускладнює і затягує пошук інвесторів і подібні продажі активів затягуються на роки. Бажання нафтогазових компаній позбутися проблемних активів, в свою чергу, може бути привабливим для інвесторів, тому що сприятиме прискоренню угоди і зниженню ціни.
Зокрема, енергетичний бізнес Баффета поповнився трубопровідними потужностями за вигідною ціною, які Dominion продала заради інвестицій у відновлювані джерела енергії.
Але, звичайно ж, це далеко не єдиний фактор для покупки нових активів.

ЯКОЮ МАЄ БУТИ ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ, ЩОБ В НЕЇ ІНВЕСТУВАЛИ?
Диверсифікований портфель активів, розвинена інфраструктура і сміливі інноваційні проєкти, які дозволяють бути на крок попереду компаній з енергетичного сектора.
Зараз нафтова і газова промисловість стоїть перед необхідністю прийняття енергоперехода для її операційної діяльності та бізнес-моделей. Компаніям також необхідно думати про свою роль в скороченні викидів парникових газів (ПГ) і в досягненні цілей Паризької угоди.
Це серйозний виклик для апстріма. Відсутність інвестицій у видобуток призводить до його падіння на рівні 8% у рік, що перевищує рівень зниження попиту. Таким чином, інвестиції у видобуток все ще необхідні, тим більше в умовах енергетичного переходу, але тип ресурсів, які розробляються, і те, як вони видобуваються, буде істотно змінюватися. Успішними зможуть бути ті компанії, у яких є недорогі ресурси, жорсткий контроль над витратами і екологічними показниками.
"Але основне питання на тлі зростання викидів парникових газів є відносно простим: чи повинні сьогоднішні нафтогазові компанії розглядатися тільки як частина проблеми або ж вони можуть мати вирішальне значення в її вирішенні?" - так формулює тему свого дослідження Міжнародне Енергетичне Агентство.
Відповідаючи на поставлене запитання в МЕА відзначають, що не буде жодної нафтогазової компанії, якої не торкнеться перехід на екологічно чисту енергію, тому кожна частина галузі повинна обміркувати, як на це реагувати.
В енергоспівтоваристві все частіше говорять не про сектор "нафта і газ", а про сектор "енергія". Такий перехід виводить компанії з зони комфорту, але дає можливість управляти ризиками переходу. Деякі великі нафтогазові компанії стають «енергетичними» компаніями, які постачають споживачам різноманітний спектр палива, електроенергії та інших послуг.
У МЕА вважають, що для компаній також важливо нарощувати інвестиції в низьковуглецевий водень, біометан і перспективне біопаливо, оскільки вони можуть забезпечити енергетичні переваги вуглеводнів без чистих викидів вуглецю. Протягом десяти років на ці низьковуглецеві види палива буде потрібно близько 15% загальних інвестицій.

НА ЩО БУДУТЬ СПРЯМОВАНІ ІНВЕСТИЦІЇ В DOMINION ENERGY?
Цікаво, що отримані кошти в Dominion Energy планують витратити, зокрема, на розвиток такого напрямку як біогаз.
Протягом наступних 10 років Dominion збирається інвестувати $ 650 млн у видобуток газу в сільському господарстві, а саме на свинофермах.
Крім того, в компанії вже працюють з проєктами «зеленого водню». За словами Дайани Леопольд, головного операційного директора газового бізнесу, вони успішно впровадили 10% водню на своїх електростанціях, які працюють на газі. Вона зазначає, що зараз ця технологія досить дорога, але нагадує, що і сонячна енергія була колись дорогою.

ВИСНОВКИ
Таким чином, диверсифікація енергетичного напрямків бізнесу і акцент на зниженні вуглецевого сліду робить компанію більш привабливою для інвестицій.
У той же час, не варто забувати і про багаторічний досвід компаній безпосередньо у нафтогазовому бізнесі. На думку аналітиків МЕА, нафтогазова галузь матиме вирішальне значення для досягнення деякими ключовими капіталомісткими технологіями цілей розвитку чистої енергії. Ресурси і навички галузі можуть зіграти ключову роль в боротьбі з викидами в деяких секторах. Наприклад, таких як розробка систем зберігання і утилізації вуглецю (CCUS), низьковуглецевого водню, біопалива і прибережних вітростанцій. Масштабування цих технологій і зниження їх вартості буде залежати від масштабних інженерних і управлінських можливостей, якостей, які добре відповідають якостям великих нафтогазових компаній.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com