Новини
Якісна труба великого діаметру повертається на ринок України

Чому нафтогазотранспортні компанії України з 2015 року змушені задовольнятися фальсифікатом? Яке обладнання необхідне для виробництва ТВД відповідно до Держстандарту 20295-85 і міжнародних стандартів? У чому відмінність експандуванні від калібрування і кому була вигідна підміна понять? У статті ви знайдете відповіді на ці питання і дізнаєтеся, як убезпечити себе від підробки ще на етапі публікації тендера на держзакупівлю ТВД.

уті

НПП УКРТРУБОІЗОЛ відроджує випуск труб великого діаметру, що відповідають кращим світовим стандартам. Принциповою відмінністю нової лінії є сучасне обладнання для повного технологічного циклу виробництва ТВД для магістральних газо- і нафтопроводів. Ключова перевага унікального обладнання - механізм для експандування труб.

Що таке експандування ТВД?

Експандування проводиться шляхом холодного розширення діаметру труби по всій її довжині. У процесі розширення метал переходить в пластичну область деформації. Пластична деформація підвищує міцність труб. В результаті труба служить довше, а ймовірність і масштаби руйнування знижуються.

Ті труби, які не пройшли етап експандування, прагнуть прийняти розгорнуту форму. Це пов'язано з прихованим дефектом - шкідливими залишковими напругами. Залишкові напруги знижують надійність трубопроводу.

Експандування стабілізує механічні властивості матеріалу і сприяє зниженню залишкових напруг, тому експандовані труби не прагнуть розвернутися.

Експандування - це універсальне технологічне рішення для виробництва якісних труб великого діаметра.

JCO%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%81%D1%81

Функції експандування труб:

Зміцнення матеріалу:
підвищення межі міцності в напрямку, перпендикулярному осі труби
Попереднє випробування металу
при напругах вище межі текучості
Зняття залишкових напруг і деформацій,
що виникають в процесі формування трубної заготовки і зварювання
Додатковий контроль якості
основного металу і зварного з'єднання труб
Калібрування:
надання трубі круглої форми, зниження кривизни, забезпечення комплексу необхідних геометричних параметрів
Забезпечення виконання вимог
сучасної нормативної документації
Відповідно до Держстандарту 20295-85, міжнародних стандартів і світової практики, експандування - це невід'ємний етап виготовлення сталевих зварних прямошовних труб великого діаметру для будівництва магістральних трубопроводів для транспортування нафти і газу.

Щоб забезпечити комплекс технічних вимог, що пред'являються до газонафтопровідної ТВД, на виробництві технологічний цикл повинен передбачати спеціалізоване обладнання, що включає експандер.

doformator.jpg (1)

Причини і наслідки дефіциту якісної ТВД на ринку України

Раніше трубу для магістральних трубопроводів,що відповідає технічним вимогам, на ринок України поставляв ПрАТ Харцизький трубний завод, розташований на тимчасово неконтрольованій території. Зупинка заводу в 2015 році призвела до тотального дефіциту якісної труби в Україні.

Нішу зайняли підприємства, що не мають устаткування для повного технологічного циклу виробництва і проведення випробувань. Відсутність обладнання для експандування в Україні і нездатність виробити якісну трубу породили міф про те, що перевага експандування полягає тільки в калібруванні. Цей оман виявився зручним для всіх. Вітчизняний ринок заполонила труба для газу і нафти, виготовлена ​​без виконання необхідних технологічних і контрольних операцій. 

За відсутності альтернативи органи сертифікації та оцінки відповідності законодавчим вимогам були змушені видавати дозвільну документацію на таку трубу без фактичного підтвердження виконання виробниками вимог нормативних документів і технічного регламенту обладнання, що працює під тиском. 

Небезпека використання ТВД, вироблених без експандування

Нехтування експандуванням через відсутність у виробника необхідного робочого технологічного та випробувального обладнання - це:

Порушення технічних вимог до магістральних газо- і нафтопроводів через невідповідність труб нормативній документації
Загроза безпеці, надійності і довговічності магістральних трубопроводів України, виконаних з такої труби
Ризик використання фальсифікованої продукції при будівництві та реконструкції газонафтопроводів
Якість ТВД, а отже, і життєзабезпечуючих трубопроводів України, залежить від усвідомлення персональної відповідальності з боку всіх учасників процесу: 

Споживачів
Виробників
Органів державного контролю
Органів оцінки відповідності законодавчим вимогам
Наукових організацій, що здійснюють технологічний супровід виробництва
 

plazmennayarezka_frezerovka_kromki.jpg

Експандована труба - гарантія якості магістрального трубопроводу

Щоб отримати трубу великого діаметру, яка на 100% відповідає вашим вимогам, прописуйте в тендері необхідність обов'язкового застосування експандера в процесі виробництва. Запитуйте документи, що свідчать про наявність необхідного технологічного та випробувального обладнання. Це забезпечить вашому об'єкту:

·        Безпеку:
зниження ймовірності і масштабів аварії

·        Довговічність:
збільшення терміну безаварійної експлуатації

·        Якість:
відповідність жорстким вимогам стандартів ISO 3183: 2019, API Specification 5L і національному ГОСТу 20295-85, ДСТУ ISO 3183 діє до: 2017
 

Досвід виробництва і дослідження ТВД показує, що важливу роль у конструктивній міцності зварних труб грає комплекс міцності і вязкостних властивостей основного металу і зварних з'єднань труб, їх геометричні параметри, які визначають довговічність і надійність нафтогазотранспортної системи. Забезпечення комплексу технічних вимог, що пред'являються до ТБД, вимагає організації технології їх виготовлення на спеціалізованому промисловому устаткуванні, що включає в технологічному процесі операцію експандування.

Єдина в Україні лінія з виробництва експандованих труб для нафто- і газопроводів 

З урахуванням дотримання карантинних заходів на установку, налагодження, отримання дозвільної документації та запуск лінії з виробництва експандованих труб великого діаметра НПП Укртрубоізол знадобилося півтора року. Зараз ведуться роботи з монтажу гідромеханічного експандера для наскрізного експандування труб діаметром від 406,4 мм до 1422 мм з товщиною стінки до 24 мм. Це обладнання забезпечує високу міцність і точну геометрію труб по всій довжині. Аналогів такого обладнання в Україні немає.

Нова лінія додатково оснащена гідравлічним пресом для проведення випробування внутрішнім тиском. Гідравлічне випробування виконується для перевірки міцності основного металу і зварних з'єднань труб. Це гарантує надійність і довговічність трубопроводів, що працюють під тиском.

Принцип роботи гідромеханічного експандера НПП Укртрубоізол 

Конусоподібна розширююча голівка, розташована на кінці стержня трубного гідромеханічного експандера, вводиться в трубу на певну відстань - крок. Сегменти розширювальної головки розширюються і тиснуть на внутрішню поверхню труби по всьому периметру. У стінках труби з'являються напруги, рівні межі текучості металу. Відбувається пластична деформація - збільшення діаметру. Після того, як сегменти розширювальної головки займають вихідну позицію, труба трохи зменшується в діаметрі за рахунок пружнення металу і приймає задану форму. Цикл повторюється з кожним кроком переміщення експандера по осі труби. В результаті труба отримує задані геометричні параметри (периметр, кривизна, овальність) і стабілізацію механічних властивостей.

Экспандер (1)

НПП УКРТРУБОІЗОЛ - надійний виробник і постачальник

З введенням нової лінії з виробництва сталевих труб УКРТРУБОІЗОЛ є:

Єдиним трубним заводом в Україні, що має комплекс устаткування для повного технологічного циклу виробництва ТВД для магістральних трубопроводів.
Найбільшим в Україні виробником сталевих прямошовних труб великого діаметру з внутрішнім антикорозійним або гладкісним покриттям для магістральних газо- і нафтопроводів.

Крім установки нової лінії з виробництва сталевих труб завод активно модернізує діючі виробничі лінії з нанесення покриттів. У 2020 році на підприємстві освоєно виробництво труб із зовнішнім поліпропіленовим покриттям і проведена глобальна реконструкція.

Встановлено сучасний комплекс обладнання з нанесення порошкового праймера. Завдяки гнучкості, еластичності, стійкості до розтріскування і механічних пошкоджень покриття має більш високі показники адгезії, ударної міцності і відносного подовження при розриві.

Встановлено і введено в експлуатацію нову лінію потужністю до 25 000 тонн труб на рік. Лінія забезпечує виробництво сталевих прямошовних труб діаметром від 406,4 до 1422 мм, товщиною стінки від 6 до 24 мм і довжиною до 12 метрів зі сталі класу міцності до К60.

Продукція заводу сертифікована на відповідність вимогам Технічного регламенту обладнання, що працює під тиском (ПКМУ № 27 від 16.01.2019) і стандартам:

ГОСТ 20295-85
ГОСТ 10706-76
ГОСТ 10705-80
ГОСТ 10704-91 

На підприємстві діє інтегрована система менеджменту, що відповідає вимогам міжнародних стандартів, що підтверджено органом сертифікації Бюро Верітас:

ISO 9001:2015
ISO 14001:2015
ISO 45001:2018

НПП УКРТРУБОІЗОЛ більше двадцяти років виробляє і поставляє на ринок антикорозійної ізоляції високоякісну продукцію для створення надійних трубопроводів з терміном експлуатації до 50 років. Завдяки якості продукції підприємство завоювало авторитет на ринках України та світу.

%D0%93%D0%9F2%20(2)

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com