Топ-Статті
ДТЕК Нафтогаз: Про результати втілення сучасних технологій

dtek-1 (1)

В травні ДТЕК Нафтогаз оприлюднив результати роботи одразу по декільком напрямкам – досягли рекордного для компанії добового видобутку, успішно провели багатостадійний ГРП, що дозволило отримати приплив газу із ущільнених пластів та реалізували проєкт зі створення віртуального серверу для оптимізації моделювання родовищ. Пропонуємо детальніше ознайомитись із результатами успішної командної роботи.

 

ДТЕК НАФТОГАЗ ДОСЯГ ДОБОВОГО ВИДОБУТКУ ГАЗУ 5 МЛН КУБ. М

У травні ДТЕК Нафтогаз вийшов на рівень добового видобутку природного газу 5 млн куб. м. Такий показник досягнуто вперше в історії компанії і всього приватного газовидобутку України.
Оновити добовий максимум видобутку вдалося завдяки реалізації стратегічних інфраструктурних проектів та програми глибокого буріння з введенням в експлуатацію нових високодебітних свердловин на Семиренківському і Мачухському родовищах в 2019 році, проведенню заходів з інтенсифікації свердловин діючого фонду і впровадженню інноваційних технологій.
«Незважаючи на нестабільну економічну ситуацію в країні і складні умови в газодобувному секторі через рекордно низьку ціну на газ, ми докладаємо всіх зусиль для реалізації стратегії збільшення видобутку природного газу. Поточний показник – результат системного технологічного розвитку компанії і високого професіоналізму кожного без винятку співробітника. Це суттєвий внесок в розвиток газовидобутку в Україні в поточних непростих умовах», – зазначив генеральний директор ДТЕК Нафтогаз Ігор Щуров.

 

IMG_6690

ДТЕК НАФТОГАЗ ОТРИМАВ ВИДОБУТОК ВУГЛЕВОДНІВ З УЩІЛЬНЕНИХ ПІСКОВИКІВ З ГЛИБИНИ ПОНАД 5 КМ

ДТЕК Нафтогаз успішно виконав роботи з багатостадійного гідравлічного розриву пластів за провідною технологією, в результаті якого вдалося отримати промисловий приплив газу та конденсату і повернути свердловину у видобувний фонд. Також внаслідок ГРП компанія довела наявність запасів вуглеводнів у горизонті, який раніше промислово не розроблявся.
Особливість робіт полягала в тому, що гідророзрив проводився в пласті з низькою проникністю на глибині понад 5000 м в умовах високих тисків та температур. При цьому була застосована технологія на основі синтетичних полімерів, яка знайшла широке застосування в світі для інтенсифікації важковидобувних запасів і має найкращі показники залишкової проникності. У пласт було закачано більше 1 000 куб. м рідини при максимальних гирлових тисках близько 1 000 атм. Роботи проводились із залученням найбільшого флоту ГРП в Україні загальною потужністю 25 000 к.с.
Успішна адаптація технології гідравлічного розриву пластів була виконана під керівництвом Технологічного центру ДТЕК Нафтогаз.
«Зважаючи на комплекс складних вихідних геолого-технологічних факторів у свердловині, успішно виконати гідравлічну програму з розриву пластів дозволив впроваджений в ДТЕК Нафтогаз системний підхід до адаптації сучасних технологій. Для проведення ГРП були залучені співробітники багатьох підрозділів ДТЕК Нафтогаз, провідні міжнародні та українські сервісні компанії, а також профільні члени постійно діючої Експертної ради», – зазначив керівник Технологічного центру компанії Максим Дорохов.
Нагадаємо, в 2019 році у ДТЕК Нафтогаз була створена Експертна рада для сприяння впровадженню кращих світових практик у компанії. До ради увійшло 13 міжнародних експертів.
Директор з видобутку та переробки вуглеводнів ДТЕК Нафтогаз Олексій Раптанов підкреслив: «Реалізована програма ГРП показує можливість та ефективність виконання подібних робіт на глибинах більше 5 000 м в умовах високих тисків і температур. Це дозволяє залучати в розробку нові важковидобувні запаси, що на сьогодні стратегічно важливо для збільшення видобутку газу та досягнення енергонезалежності України».

 

%D0%9E%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F%20%D0%A3%D0%9F%D0%9F%D0%93%20%D0%94%D0%A2%D0%AD%D0%9A%20%D0%9D%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%B7%20(3)

ЦИФРОВИЙ ГАЗОВИДОБУТОК: У ДТЕК НАФТОГАЗ СТВОРЕНІ ВІРТУАЛЬНІ РОБОЧІ СТАНЦІЇ

У ДТЕК Нафтогаз реалізовано проект зі створення віртуального сервера - спеціалізованих графічних станцій, які значно підвищують ефективність і безпеку процесу моделювання родовищ.
Віртуальний сервер був створений, насамперед, для фахівців з геології та розробки ДТЕК Нафтогаз, які будують 3D-моделі родовищ у програмному комплексі Petrel і працюють з даними обсягом понад сотні гігабайт.
Застосування віртуального сервера значно підвищує рівень взаємодії в процесі моделювання родовищ. Тепер над одним 3D-проектом можуть послідовно працювати фахівці, що знаходяться в різних офісах компанії, а також зовнішні експерти. Доступ до даних можна миттєво отримати з будь-якого комп'ютера, в будь-який час, з будь-якого офісу, а також швидко обмінятися цією інформацією з колегами, не витрачаючи час на фізичне копіювання.
Технологія також забезпечує централізоване резервне копіювання даних, що підвищує рівень інформаційної безпеки та мінімізує ризик втрати даних. Третя перевага - підвищення швидкості розрахунків і моделювання родовищ і, як наслідок, - збільшення ефективності.
Проект реалізований ІТ-фахівцями ДТЕК спільно з командою ДТЕК Нафтогаз. У ньому використали обладнання Hewlett Packard і технологію VDI VmWare Horizon - virtual desktop infrastructure. Керівник департаменту ІТ інфраструктури ДТЕК Денис Гарькавий також зазначив, що при створенні віртуального сервера змінили підхід до роботи з даними з розподіленого, коли обробка інформації проводиться на робочих станціях користувачів, на централізований: «Особливого значення технологія VDI набуває для забезпечення безперервності бізнесу, адже дозволяє отримувати безпечний доступ до даних і продовжувати роботу в дистанційному режимі. За цією технологією - майбутнє робочих місць користувачів та віддаленої роботи».
Іван Гафич, директор з розвідки і перспективного розвитку ДТЕК Нафтогаз підкреслив: «За допомогою віртуального сервера вдалося не тільки цілком реалізувати повний цикл віддаленої роботи з даними і використання спеціалізованого програмного забезпечення, але і досягти значної гнучкості робочого процесу, прискорити взаємодію між командами і підвищити продуктивність роботи. У підсумку, навіть в умовах карантину немає обмежень для виконання завдань з 3D-моделювання родовищ і аналізу результатів, що дозволяє геологам і розробникам родовищ працювати на повну силу».
Далі проект віртуального сервера буде розширено для інших підрозділів ДТЕК Нафтогаз вже в рамках програми цифрової трансформації MODUS і її напрямку «Цифрове родовище».
«Сьогодні цифрова трансформація - це необхідний крок для ефективності та конкурентоспроможності підприємства у глобальній цифровій економіці. З 2018 року ми працюємо над цілісною трансформацією всіх напрямків бізнесів ДТЕК. В рамках «Цифрового родовища» ми плануємо впроваджувати кращі технології для підвищення якості стратегії розробки родовищ, підтримки оптимального режиму експлуатації свердловин, надійності роботи систем», - зазначив Дмитро Осика, керівник інформаційно-цифрових технологій і програми MODUS з цифрової трансформації ДТЕК.

У номері
 
Інформери
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com