Топ-Статті
ДТЕК Нафтогаз здобув унікальний досвід пошуку та освоєння об’єктів неструктурного типу

52-53 Гафич

Про ресурсний потенціал України, досвід пошуку та освоєння об’єктів неструктурного типу і системний підхід до геологорозвідувальних робіт компанії розповів директор з розвідки та перспективного розвитку ДТЕК Нафтогаз Іван Гафич на VI Київській конференції Ньюфолк НКЦ «Буріння. Інтенсифікація. Екологія. Охорона праці» 19 жовтня. Наводимо короткі тези виступу.

Україна – друга в Європі за запасно-ресурсним потенціалом природного газу. Проте за останні десятиліття спостерігається значне падіння обсягів пошукового буріння та зниження об’єму геологорозвідувальних досліджень. Держава перестала готувати ресурсну базу як основу нарощування видобутку. Щорічний приріст запасів в Україні вдвічі нижчий, ніж об’єми видобутку, що фактично означає неможливість його збільшення.

Значний і слабо освоєний потенціал пов'язаний з важковидобувними запасами наявних родовищ. Це освоєння глибоких горизонтів, запасів газу ущільнених пісковиків, а також освоєння об’єктів неструктурного типу. Газовидобувні компанії України наразі мають значні успіхи у розробці перших двох напрямків, однак об’єкти неструктурного типу залишаються суттєво недооціненими.

Гафич10

Завдяки розвитку технологій (3D сейсморозвідці, комплексуванню геофізичних методів, седиментологічним дослідженням) у світі відбулася зміна парадигми відкриття нових великих родовищ.

Починаючи з 2000-х років пастки неструктурного типу у нових відкритих родовищах складають біля 50% від загального числа відкриттів. Тому, зважаючи на останні тенденції відкриття родовищ в Україні, необхідно значно більше уваги приділяти неструктурним пасткам для відкриття великих покладів вуглеводнів та можливості нарощування видобутку в країні.

ДТЕК Нафтогаз провів детальну роботу з пошуку об’єктів неструктурного типу на багатопластовому Семиренківському ГКР. Був використаний комплексний підхід аналізу геолого-геофізичних досліджень, керну і матеріалів сейсморозвідки, включаючи еластичну і стохастичну інверсію, як основа для прогнозу розповсюдження пісковиків, що формують пастки неструктурного типу. Завдяки цьому було виявлено ряд перспективних ізольованих об’єктів.

Одним з перших результатів роботи ДТЕК Нафтогаз з неструктурними пастками можна вважати буріння Семиренківської свердловини №79, котра закладалася на ізольований поклад горизонту В-17. Початковий добовий дебіт із цільового інтервалу в цій свердловині склав 0,5 млн м3 газу та понад 200 т газового конденсату. Аналогічні неструктурні об’єкти були також розкриті й у двох інших свердловинах Семиренківського родовища та Східно-Семиренківського об’єкту, з яких отримано початкові дебіти 100 тис. м3 газу і 100 т конденсату та 400 тис. м3 газу і 40 т конденсату.

До 2023 року ДТЕК Нафтогаз планує розширити програму розвідувального буріння на об’єкти неструктурного типу, котра включатиме 8 свердловин. Очікуваний приріст запасів родовища після проведення дорозвідки складає до 5 млрд м3 газу, а приріст видобутку – 2,5 млн м3/добу.

«Задля підвищення ефективності геологічного вивчення, особливо неструктурного типу, потрібен комплексний підхід, грамотне використання геологічних і геофізичних методів та впровадження найсучасніших технологій. ДТЕК Нафтогаз зробив великий внесок у цей напрямок. Сьогодні ми працюємо з цілою низкою західних компаній-лідерів у сфері геологорозвідувальних робіт та впроваджуємо інноваційні технології та методи інтегрування геолого-геофізичних матеріалів», – зазначив Іван Гафич.

У номері
 
Інформери
ХІ МІЖНАРОДНА
НАФТОГАЗОВА КОНФЕРЕНЦІЯ
30–31 ТРАВНЯ 2024
М. ЛЬВІВ, БУДИНОК ВЧЕНИХ
ТОВ "Ньюфолк нафтогазовий консультаційний центр"
При копіюванні матеріалів з сайту посилання обов'язкове.
Всі права захищені © 2024
oilgasukraine@gmail.com